НОВИНИ

Афганистан пред хуманитарна криза: НАТО координира евакуация на посолства от Кабул

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:21, 13.08.2021 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Слушай новината

В последното денонощие в ръцете на талибаните паднаха градовете Газни, Херат и Кандахар.

На тази карта виждате разпределението на силите в Афганистан. В червено са териториите под контрола на талибаните - те владеят около две трети от страната. В синьо са зоните под властта на правителствените сили, сред тях е районът около столицата Кабул. Останалата част - в жълто на картата - е оспорвана между двете воюващи страни.

Заради бързото настъпление на талибаните, НАТО свика спешна среща на равнище посланици. В Лондон британският премиер Борис Джонсън събра извънредно кризисния щаб Кобра. Вашингтон и Лондон обявиха, че изпращат военни части, за да подсигурят евакуацията на посолствата си в Кабул, където се стичат огромен брой вътрешни бежанци. Стотици хиляди панически бягат от районите, които падат в ръцете на талибаните.

Продължава настъплението на талибаните в Афганистан, Байдън не съжалява за оттеглянето на САЩ

Посланиците от НАТО координират намаляването на състава на западните посолства в Кабул. Обстановката в Афганистан носи всички белези на хуманитарна криза, а конфликтът се разраства много по-бързо от очакваното, заяви ООН. Световната организация посочи, че цената на ескалиращото насилие се плаща от най-уязвимите.

"80 процента от близо четвърт милион афганистанци, принудени да бягат от края на май са жени и деца, включително бебета. Тези хора се нуждаят от внимание и подкрепа", заяви Шабиа Манту, говорител на Върховния комисариат на ООН по бежанците.

Много вътрешни бежанци търсят сигурност в Кабул.

"От началото на годината 120 000 афганистанци са избягали от провинциите и техните главни градове към района на Кабул", допълни Шабиа Манту.

Талибаните налагат законите на шариата.

Новодошлите в Кабул, които спят на улицата, помнят задължителните бурки за жените пред 90-те, забраната за образование за момичета над 10-годишна възраст и бруталните наказания за прегрешилите, включително публични екзекуции. Сега разказват от какво бягат.

"Талибаните ме изгониха насила под насочено оръжие, убиха синовете ми и насила омъжиха снахите ми. Взеха три или четири момичета от всяка къща и ги омъжиха. Трябваше да бягаме", разказва Зар Бегун, която е вътрешна бежанка.

Авангардът на американските части за охрана на евакуацията на американските дипломати от Кабул вече е на място, до 24 часа общият брой на военните ще стане 3 хиляди. Със същата мисия Лондон изпраща 600 военни. Редица държави като Германия, Дания Норвегия, Финландия, затварят мисиите си или свеждат дейността им до минимум. Москва отново се обяви "за" политическо решение на кризата в Афганистан.

"Трябва да възстановим преговорния процес. Най-много ни тревожи случващото се в Афганистан да не обхване останалата част от Централна Азия и територията на нашите съюзници. Американците се опитаха да договорят разполагане на тяхна територия на част от войските, изтеглени от Афганистан. Тук споделяме еднакви позиции с Казахстан, Узбекистан и Таджикистан - това не е нужно на никого", подчерта външният министър на Русия Сергей Лавров.

ООН призова съседните страни на Афганистан да не затварят границите си за хилядите бежанци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Янев: Необходими са по-строги мерки по охрана на границата
Стефан Янев: Необходими са по-строги мерки по охрана на границата
Кога Румен Радев ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство?
Кога Румен Радев ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство?