НОВИНИ

Александър Везенков: Със сигурност първата година в НБА е сложна, опитвам се да остана позитивен

александър везенков сигурност първата година нба сложна опитвам остана позитивен
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
15:27, 28.03.2024
Чете се за: 03:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Българската баскетболна звезда в НБА Александър Везенков даде интервю за Eurohoops.net, в което говори основно за своята адаптация в първенството на САЩ и Канада.

Припомняме ви, че през миналото лято Спортист №1 на България подписа договор с тима на Сакраменто Кингс, но призна, че изпитва трудности в своя дебютен сезон отвъд Океана.

Везенков сподели, че се опитва да остане позитивен, въпреки че получава ограничени шансове за изявя с екипа на "кралете", а в момента се възстановява и от контузия на глезена, получена в началото на февруари.

"Със сигурност първата година е много сложна, особено за опитен играч, който е учил различен баскетбол. Ако си на 17 или 18 години и дойдеш в лигата, се приспособяваш по-бързо към нейните стандарти. Вярвам, че имах някои солидни представяния. Когато получавах достатъчно игрово време, успявах да помагам на отбора. Със сигурност ситуацията не е идеална за мен и това, което аз мога да покажа, но в моя живот съм се научил да се боря. Това няма да е първият път, в който срещам проблеми и няма да бъде последният. Когато получа възможност, се опитвам да помагам. Шансът не трае 3 или 5 минути, или в това дали ще вкараш единствената стрелба, която можеш", заяви 28-годишният баскетболист.

"Не съм на възраст, в която могат да ме оценят заради една стрелба, но също така съм професионалист и трябва да го направя. Имаше моменти, в които не разбирах какво се случваше. Въпреки това се опитвам да остана позитивен и да работя здраво, защото когато има толкова много мачове, времето е ограничено. Играя в НБА и се чувствам благословен. Трябва да се бориш, няма друг начин", допълни той.

Най-полезният играч за сезон 2022/23 в Евролигата засегна отново темата с това, че състезателите, които пристигат в САЩ от Европа трябва да "започнат от нулата", но в крайна сметка са длъжни да се съобразят с това.

"В НБА не им пука дали си Везенков или Василие Мицич. Няма да станеш следващият Янис, Йокич или Дончич, защото те са в друга категория. Някои хора са гледали повече мачове в Евролигата, но това не ги интересува, започваш от нулата. Можеш да се почувстваш пренебрегнат или че заслужаваш повече възможности", коментира състезателят на Сакраменто.

"Трудно е това е нещо, което трябва да приемеш. Или го правиш, или не. Може да ме попиташ защо 28, 29-годишен играч след токова силен сезон на професионална и отборно ниво отива някъде и приема да не играе. Има го и егото и чувството, че не получаваш достатъчно шансове. Трудно е да си далече от хората, които обичаш. Или успяваш, или не", завърши Александър Везенков.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МОН предлага да се плаща такса за повишаване на оценката от матурата
МОН предлага да се плаща такса за повишаване на оценката от матурата
Тиери Нювил поведе в Рали Сафари в Кения
Тиери Нювил поведе в Рали Сафари в Кения