НОВИНИ

Американски учени: COVID-19 застрашава цялата нервна система

американски учени covid застрашава цялата нервна система
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 12.06.2020
Чете се за: 00:40 мин.
Още

COVID-19 е глобална заплаха за цялата нервна система, твърдят учени от Северозападния университет в САЩ, след като обобщиха неврологичните симптоми при заразени пациенти. Резултатите от проучването им са публикувани в списание "Annals of Neurology".

Според тях, около половината от хоспитализираните пациенти имат неврологични проявления на COVID-19, които включват главоболие, световъртеж, намалена бдителност, затруднения при концентрация на вниманието, разстройство на обонянието и вкуса, треперене, слабост и мускулни болки.

Болестта може да увреди цялата нервна система, включително главния и гръбначния мозък и нервите, както и мускулатурата.

Съществуват множество причини, поради които COVID-19 може да предизвика неврологична дисфункция. Тъй като заболяването може да порази няколко органа (бели дробове, бъбреци, сърце), мозъкът също може да страда от недостиг на кислород или от нарушения при съсирването на кръвта, които да предизвикат исхемичен или хеморагичен инсулт.

Вирусът може да предизвика инфекция на мозъка и на мозъчната кора.

Учените смятат, че тази информация трябва да стане достояние на широката общественост и на лекарите, защото е възможно SARS-COV-2 да се прояви първоначално на неврологично ниво, преди да се стигне до треска, кашлица или проблеми с дишането.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА-София с интерес към фитболист от Лига 2
ЦСКА-София с интерес към фитболист от Лига 2
С масов флашмоб отбелязват Деня на Русия
С масов флашмоб отбелязват Деня на Русия