НОВИНИ

"Ана Каренина" е първата балетна премиера за тази година в Софийската опера

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:52, 19.01.2023
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

„Ана Каренина“ е първата балетна премиера за тази година в Софийската опера. Спектакълът е на световноизвестния хореограф Лео Муич. Миналата година той поставя спектакъла на фестивала Opera Open 2022 на Античния театър в Пловдив. За трупата на Софийската опера обаче прави значителни промени в хореографията и осветлението.

Спектакъл, който предизвиква артистите и ги кара да усъвършенстват себе си след всяка репетиция. Така с вълнение описва постановката примабалерината Марта Петкова, която ще изпълни на ролята на Ана Каренина.

"Нашият репертоар е по-скоро строго класически и всъщност тази свобода в движенията в този спектакъл неокласичната техника това ни обогатява много като артисти и се радвам, че има нещо по-различно", каза Марта Петкова, художествен ръководител на балета.

За хореографа Лео Муич музиката и историята в спектакъла имат силна връзка, подобна на брак. Редуването на динамични и бавни мелодии прави разказа интригуващ за публиката.

"Спектакълът не е направен за критиците или за любителите на балета. Той е създаден за публиката, която го посещава и всъщност аз искам да удовлетворя хората, които никога не са идвали в театъра. И ако тези хора се върнат отново, то ние сме си свършили перфектно работата", заяви хореографът Лео Муич.

Образът на Ана Каренина е като магнит за читателите на романа. А очакванията са спектакълът да спечели и балетната публика.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболният Спартак Плевен се раздели с американеца Дейвид Хоутън
Баскетболният Спартак Плевен се раздели с американеца Дейвид Хоутън
Педриньо: Ще работя здраво, предстоят хубави моменти за мен и за ЦСКА 1948 (Видео)
Педриньо: Ще работя здраво, предстоят хубави моменти за мен и за ЦСКА 1948 (Видео)