НОВИНИ

Ананиев: Балове ще има след като мине фазата на разпространение. Без живачни термометри в ясли и градини

bnt avatar logo
от БНТ
08:30, 20.05.2020
8306
Чете се за: 01:30 мин.
Още

Отварянето на детските градини не означава, че епидемията е преминала. Всяка нова мярка трябва да бъде много добре анализирана. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ здравният министър Кирил Ананиев, след като вчера беше взето решение за отваряне на детските градини и ясли от 22 май.

С министъра на образованието Красимир Вълчев неслучайно сме написали указания, мерки в обем от 9 страници, които трябва да се спазват в детските градини и ясли, допълни Ананиев.

Министърът коментира и мотивите да остане в сила забраната за провеждане на абитуриентски балове.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Балове няма да има, тъй като има голямо струпване на хора, много емоционални моменти, непредвидени контакти, които могат да доведат до разпространение на вируса. Нямаме нищо против тези балове, те ще се проведат след като мине фазата на разпространение.

Относно информацията, че ще се използват живачни термометри в детските градини, министърът заяви, че ще се използват само електронни такива, тъй като живачните са забранени и са само спомен от миналото.

В случай на заболял човек от персонала на детската градина, той веднага ще бъде заменен с друг, създадена е необходимата организация, категоричен е Ананиев.

Той коментира и защо се е стигнало до толкова честа промяна на издаваните от него заповеди по време на извънредното положение.

Категорично не мисля, че съм изпуснал контрол. Ние искахме да предприемем най-адекватните мерки, за да предотвратим разпространението на това заболяване, обясни министърът.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Аз работя прекрасно с щаба, ние винаги координираме нещата. Не се чувствам изместен по никакъв начин, защото ние сме непрекъснато заедно.

Щабът ще го има докато прецени министър-председателят, това ще бъде най-малко до края на извънредната епидемиологична обстановка (14 юни), допълни още министърът.

Той коментира и вчерашното изказване на президента Румен Радев за смъртността в България, като заяви, че то е било ненужно.

Има рязко намалява на детската смъртност, особено през последните 2-3 години. Само за 2 години има увеличение на продължителността на живота на българските граждани, аргументира се министър Ананиев.

Относно изказването на вицепрезидента Илияна Йотова, министърът заяви: На мен не ми се иска да оценявам нейната работа, защото ако се върна 4 години назад, не се сещам какво всъщност е направила.

Министърът е категоричен, че няма да се налага болници и семейни лекари да връщат пари на Здравната каса.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Дълбок поклон пред лекари, медицински сестри, медицински и немедицински персонал в болниците.

Предстои време да се извърши промяна в системата на здравеопазването. Не съм се отказал от това свое намерение, ще търся консенсус, но това ще стане след този период на извънредна епидемиологична обстановка, обясни министър Ананиев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отпада карантината за български шофьори на товарни автомобили
Отпада карантината за български шофьори на товарни автомобили
Валери Симеонов: Ощетяват правата и интересите на българската общност в Украйна
Валери Симеонов: Ощетяват правата и интересите на българската общност в Украйна