НОВИНИ

Анет Контавейт обяви, че слага край на тенис кариерата си след Уимбълдън

мугуруса контавейт спортят титлата финалите wta
bnt avatar logo
от БНТ
13:19, 20.06.2023
Чете се за: 02:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Анет Контавейт обяви, че прекратява професионалната си кариера в тениса след Уимбълдън на едва 27-годишна възраст.

Тя е бивша номер 2 в световната ранглиста и шесткратна шампионка в турнирите от WTA. Въпреки това, естонката разкри, че има дегенеративно състояние на гърба, което „не позволява пълноценни тренировки или продължаване на кариерата“. Тя ще изиграе последния си турнир на Уимбълдън следващия месец.

„Днес обявявам, че приключвам кариерата ми като професионален спортист. След няколко посещения при лекари и консултации с медицинския ми щаб, бях посъветвана, че имам лумбална дискова дегенерация на гърба. Това не позволява пълноценни тренировки или продължаване на кариерата. Следователно, е невъзможно да продължа на топ ниво в толкова конкурентна среда. Тенисът ми даде и ме научи на много, и съм признателна за това. За мен беше важно да развея естонския флаг на тенис кортовете и да играя пред моите привърженици по целия свят. Готова съм за нови предизвикателства след последното ми усилие като професионална тенисистка – да се наслаждавам на играта и да се боря колкото мога на Уимбълдън. Благодаря на всички за непрестанната подкрепа“, написа тенисистката в социалните мрежи.

Най-добрият резултат на Контавейт в турнирите от Големия шлем бе на Аустрелиън Оупън 2020, когато тя стигна до четвъртфиналите. В края на следващата година тя бе в страхотна поредица, печелейки 15 последователни срещи в зала и 26 от общо 28, за да се класира за Финалите на WTA, където спори за трофея. Тя се изкачи до второто място при дамите след Ролан Гарос миналата година, независимо че отпадна в първи кръг, и след това отстъпи на Серина Уилямс в последния й турнир на Ю Ес Оупън.

Контавейт приключи рано кампанията си поради проблем в гърба и тази година има три победи в рамките на седем надпревари. В момента заема 79-та позиция в света. Откритото първенство на Великобритания стартира на 3 юли.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
7-годишно дете е открито в безпомощно състояние в Бузовград, има задържан
7-годишно дете е открито в безпомощно състояние в Бузовград, има задържан
ЦСКА 1948 се разделя с Александър Колев, клубът напускат още Ангел Лясков и Ангел Бастунов
ЦСКА 1948 се разделя с Александър Колев, клубът напускат още Ангел Лясков и Ангел Бастунов