НОВИНИ

Ангел Кунчев за БНТ: Има 6 случая на заразени с COVID-19 у нас на завърнали се от Занзибар

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
16:00, 15.03.2021 (обновена)
Чете се за: 04:40 мин.
Още
Снимка: Архив/ БГНЕС
Слушай новината

6 доказани случая на заразени с коронавирус сред завърналите се туристи от Занзибар.Това съобщи за БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Пробите ще бъдат проверени и за новите варианти на вируса.

Задължителната 10-дневна карантина за прибиращите се от Африка ще продължи за неопределено време именно заради опасността от пренасянето на опасните варианти на вируса.

Нова заповед: 10-дневна карантина за всички пристигащи от Африка

Туроператорите пък настояват да бъдат предупреждавани за предстоящи мерки в бранша поне 15 дни предварително.

За всички които се прибират от Африка, здравните власти предлагат експресно изследване още на летището. За останалите изследването се прави в последния от 10-те дни карантина, съобщи доц. Кунчев.

"За да са сигурни и те, че не са носители на някой от новите варианти на вируса, а и ние, че след изтичане на карантината те вече не представляват опасност за никого", обясни главният държавен здравен инспектор.

Така нареченото пълно геномно секвениране, което доказва дали заразените са носители на някои от новите варианти на коронавируса, се прави седмично за над 100 проби. Затова към момента все още няма данни дали шестимата заразени от Занзибар са носители на британски, нигерийски или южноафрикански вариант. Водещото при наложената задължителна карантина е здравето и животът на хората, подчерта Кунчев.

"Ние не сме някои злобни хора, които искат да провалят почивката на някой, а искаме да гарантираме и на тези хора, които по тези дестинации и на тези, които ще контактуват с тях като се върнат, че това е напълно безопасно. Начинът това да стане, е чрез проследяване наистина на всички завърнали се, така че е много рано да кажа докога тази мярка би продължила, докато има риск", допълни Кунчев.

Бурно недоволство след заповедта за карантина на туристите от Занзибар

Решението за карантината е взето на базата и на съобщения от Испания и Белгия за вече възникнали огнища вследствие на завърнали се от Танзания туристи. Над 10 хиляди са българските туристи, които вече са се записали за пътуване до Занзибар, Тунис, Египет, Мароко и Кабо верде за този и следващия месец. От обединението на туроператорите обясниха, че не възразяват срещу мерките, но настояват:

"Заповеди за разпускане или затягане на мерки при пътуване да имат 15-дневен гратисен период. Тоест, за поне 15 дни предварително да се знае, че такава заповед ще се пуска. Математиците на БАН правят модели, които спокойно могат да предвидят за 15 дни напред как ще върви заболеваемостта", заяви зам.-председателят Димитър Балтов.

От обединението питат и защо под общ знаменател се поставя цяла Африка при положение, че там има над 50 държави с различно ниво на разпространение на коронавирус и различни мерки. В много европейски държави нигерийският вариант също вече е наличен, но за пристигащите оттам карантина няма, казва още Балтов.

"Разбира се, сигурността на пътниците и гражданите трябва да е на първо място, но смятаме, че тази заповед решава половинчато проблема и няма да спре разпространението на този щам в България", допълва той.

През следващите няколко дни предстои здравни власти и туроператори да обсъдят какви ще бъдат мерките и ограниченията по време на пътуванията за великденските празници.

Очаква се и отговор по казуса дали карантината ще важи за многобройните туристи, избрали курорта Шарм ел шейх в Египет, намиращ се на Синайския полуостров в азиатската част на страната. Доц. Ангел Кунчев обясни, че в момента този казус се обсъжда и решение ще бъде взето скоро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести срещу насилието над жени в Австралия
Протести срещу насилието над жени в Австралия
Автоинструктори протестираха в София
Автоинструктори протестираха в София