НОВИНИ

Асен Василев: Държавата все още не е събрала 556 млн. лв. от невнесени такси за хазарт

Николай Минков
от Николай Минков
12:55, 30.07.2021
Чете се за: 02:12 мин.
Политика
асен василев държавата все събрала 556 млн невнесени такси хазарт
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Държавата все още не е събрала 556 млн. лв. по съдебен ред от невнесени такси за хазарт от общо 700 млн. лв., заяви служебният финансов министър Асен Василев по време на парламентарния контрол. До момента държавата е успяла да получи 34 млн. лв., а други 241 млн. лв. са потвърдени на първа инстанция.

На въпрос на Десислава Атанасова от ГЕРБ относно изпълнение на Програмата за възстановяване, Асен Василев посочи, че в процес на одобрение са кредити за 174 млн. лв. за 180 фирми.

Василев уточни, че вече са одобрени 53 кредита на малки и средни фирми за 21 млн. лв. Поради облекчените условия за бизнеса, които не изискват обезпечение на заеми, на ден се раздават между 2 и 5 млн. лв. по Програмата за възстановяване. Василев прогнозира, че до края на годината близо 2,5 млрд. лв. ще влязат в икономиката.

По-рано днес, отново в рамките на парламентарния контрол, на въпрос на Десислава Атанасова от ГЕРБ, служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че 100 милиона лева ще влязат във Фонда на фондовете през август за обезпечаване на обявената от служебното правителство програма за бизнес кредитиране на малки и средни предприятия без изискване за обезпечения.

Той уточни, че средният размер на кредитите, които са отпуснати от банки с гаранция от държавата, е под 400 000 лева.

"В последните няколко дни имаме обаждания от банките, които ни казват: Свършихме ресурса, давайте още. С други думи имаме много добре работеща програма към микро предприятията", каза още министърът.

В пленарната зала Кирил Петков припомни и решението от вчера на Министерския съвет за спиране строежа на административния небостъргач, който трябваше да е в "София Тех парк".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец научи потенциалните си съперници в плейофите на Шампионската лига
Лудогорец научи потенциалните си съперници в плейофите на Шампионската лига
Зверев съкруши мечтата на Джокович за олимпийското злато
Зверев съкруши мечтата на Джокович за олимпийското злато