НОВИНИ

Австралийският премиер приветства решението за депортирането на Джокович

Новак Джокович
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:08, 16.01.2022
Чете се за: 02:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Премиерът на Австралия Скот Морисън публикува изявление, в което приветства решението на съда за отхвърляне на жалбата на Новак Джокович. Сърбинът ще бъде депортиран, след като визата му беше анулирана.

„Това решение за анулиране беше взето от съображения за здравето, безопасността и реда, което е в обществения интерес. Приветствам решението да запазим границите си здрави и да пазим австралийците в безопасност”, каза Морисън.

„Както казах в петък, австралийците направиха много жертви по време на тази пандемия и с право очакват резултатът от тези жертви да бъде защитен. По време на пандемията заедно постигнахме едни от най-ниските нива на смъртност, най-силните икономики и най-високите нива на ваксинация в света. Здравите граници са от основно значение за австралийския начин на живот, както и върховенството на закона”, продължи премиерът.

Новак Джокович загуби съдебната битка за отмяна на решението за повторно анулиране на визата му, а с това и шансовете да защитава титлата си от първия за годината турнир от Големия шлем в Мелбърн и постигането на рекордна 21-а титла от Шлема.

„Нашето правителство винаги е разбирало това и е било готово да вземе решенията и действията, необходими за защитата на целостта на нашите граници. Благодаря на съда за тяхното бързо отношение към тези въпроси и търпението на всички участващи, докато работихме за разрешаването на този проблем. Сега е време да продължим с Australian Open и да се върнем към тениса”, каза още Скот Морисън.

34-годишният сърбин беше изтеглен в първи кръг на надпреварата срещу сънародника си Миомир Кецманович, но решението на Федералния съд доведе и до последвало такова за тенисиста, който ще го замени в основната схема - жребият отреди това да е "щастливият губещ" от Италия Салваторе Карузо.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Мирчев, ДБ: Нямаше да сме в тази ценова криза, ако прокуратурата си вършеше работата
Ивайло Мирчев, ДБ: Нямаше да сме в тази ценова криза, ако прокуратурата си вършеше работата
Кристиан Ериксен пред завръщане във Висшата лига
Кристиан Ериксен пред завръщане във Висшата лига