НОВИНИ

България гостува на Румъния в контролна среща на стадион "Стяуа" в Букурещ

Мачът ще бъде излъчен пряко по БНТ 3, студийната програма стартира в 21:00 ч.

bnt avatar logo
от БНТ
10:48, 04.06.2024
Чете се за: 04:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Националният отбор на България по футбол за мъже се изправя срещу Румъния в първата от двете си проверки в началото на месец юни. Мачът в Букурещ е тази вечер от 21:30 часа и ще бъде предаван на живо по БНT 3.

Контролата ще бъде генерална репетиция на северните ни съседи за европейското първенство в Германия. Румънците са в група Е, където са още отборите на Белгия, Словакия и Украйна.

Националите ни водени от селекционера Илиан Илиев, ще изиграят първи мач, макар и неофициален, след дебютното издание на турнира FIFA Series в Баку, където победиха Танзания с 1:0 и направиха равенство 1:1 с домакините от Азербайджан през март.

Пред Илиев има много въпросителни, породени от липсите в първоначално обявения състав - някои заради контузии, а други не пуснати в националния тим от своите клубове. Цели седем футболисти от тези, които бяха в плановете на Илиев отпаднаха от сметките му за Букурещ и за следващата проверка със Словения - Лукас Петков, Петко Христов, Илия Груев, Светослав Ковачев и звездите на Лудогорец Антон Недялков, Спас Делев и Тодор Неделев.

Очаква се за мача със Словения в Любляна към лагера на нашите да се присъедини Валентин Антов, който през уикенда имаше бараж за влизане в Серия "А" с Кремонезе и вече е в София.

В разширения списък на Илиев попаднаха Ертан Томбак (Славия) и Серкан Юсеин (Крумовград), които са пред дебют за представителния тим. Впоследствие бяха извикани още капитанът на ЦСКА 1948 Радослав Кирилов и халфът на Черно море Васил Панайотов.

"За страх не можем да говорим, подхождаме с уважение, имаме със сигурност нашите аргументи. Идваме с мисълта да стане един хубав мач. Имаме две контролни срещи до Лига на нациите, играем срещу добър отбор, на който пожелаваме успех на европейското първенство. Трябва да сме много концентрирани, в което не се съмнявам, че ще е така. Надяваме се всеки, който излезе утре, да знае, че това е сериозен мач, със сериозен противник, а тези, които не са с нас, може би ще осъзнаят, че са изпуснали нещо добро и не са тук", каза на вчерашната си пресконференция селекционерът на "трикольорите" Илиан Илиев.

В исторически план румънците имат два пъти повече победи от националите ни– 18 срещу 9, при 6 равенства.

Главен съдия на двубоя ще бъде турчинът Атила Караоглан с помощници неговите сънародници Джейхун Сесигюзел и Джевдет Комурчуоглу. Четвърти съдия е румънецът Мариан Александру Барбу.

След контролата с Румъния за България предстои още една приятелска среща – със Словения в Любляна на 8 юни, която също ще бъде излъчена по БНТ!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж уби съпругата си с дървен кол в тополовградско село
Мъж уби съпругата си с дървен кол в тополовградско село
Две деца са ранени при руска ракетна атака в Днипро
Две деца са ранени при руска ракетна атака в Днипро