НОВИНИ

България и Албания ще работят за възстановяване на директните полети София-Тирана

вицепремиерът николова подписа меморандум сътрудничество туризма албанския министър гент цакай
bnt avatar logo
от БНТ
10:40, 16.10.2020
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и Гент Цакай, и.д. министър за Европа и външните работи на Република Албания, подписаха Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на туризма.

Документът между Министерството на туризма на България и Министерството на туризма и околната среда на Албания е нова стъпка на утвърждаване на нашето приятелство и отлични отношения в този важен за двете държави сектор, заяви на церемонията вицепремиерът.

От ключово значение е да запазим и надградим постигнатите резултати, особено при настоящите глобални предизвикателства. Впечатлена съм от големия интерес, който албанските граждани показват към нашата страна. Тя информира, че през 2019 г. над 36 000 албански туристи са предпочели България като дестинация. За нашите туристи Албания е една от най-интересните дестинации на Западните Балкани и е отчетен ръст от 35% на българските туристически посещения там според последната годишна статистика, обобщи Николова.

Свързват ни Балканите, нашето богато историческо минало и наследство, сходството в бит, култура, обичаи, както и перспективните отношения на регионално и глобално ниво в Организацията за черноморското икономическо сътрудничество, Световната организация по туризъм. Вярвам, че с развитието на бъдещите ни съвместни проекти, включително по паневропейския 8-и коридор, ще допринесем повече за развитието на региона. Днес се налага да се адаптираме към реалностите на пандемичната ситуация и ви уверявам, че България прави всичко възможно за превенция на здравето на туристите, посочи вицепремиерът.

Министър Цакай потвърди добрите отношения между двете страни, но изтъкна също, че има още потенциал за тяхното надграждане в бъдеще. Туризмът е един от компонентите за това развитие.

Туристообменът е показателен за засилване връзките и приятелството между нашите народи. Стремим се да задълбочим сътрудничеството и в други области на икономиката за инициативи от взаимен интерес. Има много още какво да направим, за да увеличим броя на туристите. Първата ни цел е възстановяване на директните полети София-Тирана. Насърчаваме и сътрудничеството между пристанищата в Дурас и Варна, както и по-нататъшната работа за изграждане на коридор номер 8. Партньорството в туризма предполага и сътрудничество в други области, стана ясно от думите на албанския министър.

Снимки: Министерство на туризма

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Призив на български в предизборен клип на Джо Байдън
Призив на български в предизборен клип на Джо Байдън
Поредна звезда в спорта с COVID-19: Валентино Роси пропуска старта от Moto GP в Арагон
Поредна звезда в спорта с COVID-19: Валентино Роси пропуска старта от Moto GP в Арагон