НОВИНИ

България надви Канада в петгеймова драма в първата контрола преди Световното по волейбол

Снимка: БФ Волейбол, Start-photo.bg
bnt avatar logo
от БНТ
20:29, 21.08.2022
Чете се за: 05:52 мин.
Спорт
Слушай новината

В голям и изпълнен с интрига приятелски мач България победи Канада с 3:2 (25:27, 25:21, 22:25, 25:13, 19:17) в зала „Христо Ботев“. Контролата беше предпоследната проверка на отборите преди започващото в петък световно първенство в Полша и Словения.

Водените от Николай Желязков българи показаха много хубави неща, но най-важното от тях беше характерът. Утре от 17:30 ч. подготовката ни за световното ще завърши официално с още един дуел срещу канадците.

Първият гейм подсказа колко равностоен ще е двубоят. Двата отбора си разменяха точки, а никой не можеше да вземе сериозен аванс. За първи път България поведе повече – 17:14, но не за дълго. Канадците възстановиха равенството. В края обаче нашите вдигнаха оборотите и при 24:21 стигнаха до три геймбола. За наше съжаление обаче Канада изравни и не само. Започна да повежда. Дойде ред българите да спасят две решителни точки, но при третата се пропукаха – 25:27.

Втората част не се различаваше особено. До средата й отборите се гонеха и гонеха. При 15:15 на началния удар застана Цветан Соколов. Шест пъти поред голямата ни звезда стреля отлично и предизвика шест поредни точки за България. Канадците отново успяха да се върнат в играта, но този път нашите не им позволиха обрат. Спечелихме гейма с 25:21.

Като под индиго продължи и третата част. Отново с бърза размяна на успешни атаки. В средата Канада дръпна с четири точки и задържа аванса до края. При 20:24 нашите спасиха два геймбола, но силите им стигнаха дотук. Канада поведе с 2:1 след 25:22.

Чак четвъртият гейм се разви по различен и приятен за нас мач. Този път отлична серия от начални удари на Светослав Гоцев доведе до преднина 7:1. Чак тогава играта се върна в познатото русло и размяна на точки в двете посоки. Но и това беше за кратко. България искаше да покаже на феновете в зала „Христо Ботев“, че е готова за световното първенство. Резултатът набъбна до 11:3. За треньора Николай Желязков и отбора му беше ясно – не трябва отпускане и резултатът ще бъде изравнен. Атаката ни работеше успешно и дори факта, че канадците отвръщаха с успех не ни притесняваше. Разликата стигна 9 точки при 15:6. До края на гейма съперникът намаляваше на моменти разликата, но никога не и застрашително. Желязков даде шанс и на резервите да влязат в битката. Двуцифреният аванс беше узаконен при 21:11. За протокола геймът завърши 25:13.

След двучасовата драма с постоянна размяна на водачество наред беше тайбрекът. Канадците първи направиха точка, но нашите отвърнаха с три след начални удари на Гоцев. Място за отпускане нямаше и България се справи със задачата. Като фурия беше Соколов . и в защита, и в атака. Резултатът стана 6:3 и феновете започнаха да предвкусват победата. Авансът ни се увеличи на четири точки при 9:5. За да бъде пълна драмата, Канада направи две последователни успешни атаки. Характерът и класата на България отново се видя, когато резултатът стана 12:8. Срещу нас обаче имаше достоен и много мотивиран съперник, който не искаше да се предаде без бой – 12:10. Грешка в началния удар на Канада беше добре дошла за България – 13:10. Алекс Николов убийствено заби за мачбол. Началният удар на Тодор Скримов падна в мрежата и даде още надежди на Канада – 14:12. Още веднъж съперникът спаси мачбол – 14:13. Драмата не бе приключила. Атака на Алекс Грозданов бе хваната от канадската блокада и резултатът стана 14:14. Играта на нерви отново започна. И пак на първи план излезе Соколов, който ни донесе трети мачбол. Не успяхме и този път – 15:15. Сега беше наш ред да спасяваме – Канада поведе с 16:15. Алекс Николов обаче не позволи съперникът да триумфира в следващото разиграване. И не само – България отново получи мачбол – 17:16, само че и това не бе достатъчно. Двата отбора не позволяваха да загубят. Грешка в началния удар донесе пети мачбол за България. Този път изпълни Николов, грешка в атаката и България победи – 19:17.

Най-резултатен бе Цветан Соколов с 21 точки (2 аса, 1 блокада), Александър Николов добави 17 точки. Светослав Гоцев приключи с 11 точки (3 блокади).

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:

Instagram: https://go.bnt.bg/instagram

Facebook: https://go.bnt.bg/facebook

LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin

TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 отново оглави Първа лига след домакински успех над Локо София
ЦСКА 1948 отново оглави Първа лига след домакински успех над Локо София
Нюкасъл спря Манчестър Сити към върха във Висшата лига след луд мач на "Сент Джеймсис Парк"
Нюкасъл спря Манчестър Сити към върха във Висшата лига след луд мач на "Сент Джеймсис Парк"