НОВИНИ

България не можа да се противопостави на Полша на старта на Световното по волейбол

българия можа противопостави полша старта световното волейбол
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
23:32, 26.08.2022
Чете се за: 06:45 мин.
Спорт
Слушай новината

България отстъпи срещу Полша при официалното откриване на световното първенство по волейбол. В зала „Сподек Арена“ нашите състезатели паднаха с 0:3 гейма (12:25, 20:25,20:25).

Световният шампион и съдомакин на турнира демонстрира огромната си класа пред погледа на Ари Граса, президент на FIVB, който държа реч пред препълнените трибуни. Залата беше разпродадена преди седмица, а няколко десетки българи вееха родния трибагреник.

Първата точка в мача беше за Полша след успешна блокада. Веднага след това последва абсолютно същото и 2:0 за домакините. Мартин Атанасов стана авторът на първата точка на България на световното първенство. Под бурните аплодисменти на залата Полша дръпна до 4:1. Геймът тръгна при размяна на точки, но преднината на домакините си стоеше и дори бавно набъбваше – 8:4. Най-големият проблем в играта ни бе, че не можехме да парираме полските атаки. Първото прекъсване на треньора Николай Желязков дойде при 10:5. За съжаление то не помогна, а точките вървяха само в полза на световните шампиони – 12:5.

Авторът на първата ни успешна блокада стана Светослав Гоцев, с което намали резултата до 7:13. За първи път поискахме видео челъндж, който се оказа неуспешен, а разликата все по-отчайваща – 7:15. Нашите твърдо често бъркаха и началния удар за разлика от домакините, които просто бяха безгрешни. Двуцифрената разлика дойде при 18:8. Като че ли полската блокада бе напълно непробиваема дори за суперзвезда като Цветан Соколов. Спряхме серията на съперника чак при 20:9. В тези минути беше ясно, че нашите мислят за следващата част. Геймът завърши при резултат 25:12.

Стартът на втората част бе с размяна на по 1 точка. Най-атрактивното до този момент в двубоя бе третото разиграване, продължило почти минута. За съжаление в крайна сметка го спечели Полша. А това окрили домакините да направят веднага и ас. Соколов обаче смълча трибуните с отлична атака за 2:3. Като че ли Полша най-накрая се разколеба и изравнихме резултата. За първи път поведохме с отлична блокада – 4:3. Това беше моментът да дойде и самочувствието. Но Полша непрекъснато показваше защо е актуален световен шампион. Домакините обърнаха до 5:4, но Соколов изравни с мощна атака – 5:5. Започна редуване на точки, а нашите се държаха равностойно. В свои ръце взе нещата капитанът Цветан Соколов. След като спечели точка, направи ас. Серията му от начален удар продължи и резултатът стана 12:10. Най-накрая принудихме поляците да вземат прекъсване и показахме на препълнената зала, че можем да „хапем“. Това помогна на домакините и те не само изравниха резултата, но и го обърнаха с четири поредни точки.

Полша отново демонстрира огромната си класа и поведе с 16:13, с което даде заявка за успех и във втория гейм. Въпреки че започнахме да трупаме успешни атаки, авансът на домакините не намаляваше. Проблемът с грешните начални удари продължаваше и помагаше на световните шампиони. България стигаше много по-трудно до точките отколкото съперника. Макар и значително по-равностоен в сравнение с първия гейм вторият отново бе за Полша – 25:20.

Първата точка в третата част отново бе за домакините след неуспешен наш челъндж. Поляците стартираха устремно и поведоха с 3:0. Надмощието на домакините не спираше и резултатът стигна 7:3. Успяхме да се вдигнем и да намали пасива до 8:9. Показахме на поляците, че без бой няма да се дадем. Прекрасна и майсторска атака на Алекс Николов доведе до равенството 9:9. А двойната блокада на Алекс Николов и Алекс Грозданов узакони – за първи път в гейма България поведе, а поляците бяха принудени да вземат прекъсване. И подобно на предишната част то подейства – три поредни точки за Полша и 12:10. Желязков веднага реагира и от своя страна поиска таймаут. То обаче не даде ефекта като при „дружина полска“ и точките, особено директно от начален удар, станаха пет поредни – 14:10. Дойде ред и ние да направим отлична блокада в лицето на Светослав Иванов. Благодарение на атака на Цветан Соколов авансът на Полша остана само две точки – 15:13. Капитанът ни отново блесна – блокаут и България съвсем застигна домакините. Лъвски нашите отново ядосаха залата с изравнителна точка за 15:15. Наистина жалко… Отново се изравнихме с Полша и отново допуснахме макар и кратка серия на съперника – 15:17. Резултатът пак започна да набъбва 19:16 за шампионите. В тези моменти отново твърде лесно започнахме да бъркаме началния удар и да губим точки дори без разигравания. А поляците изстрелваха почти неспасяеми „торпеда“. Накрая геймът завърши 25:20 за световния шампион, с което сложи край на двубоя - 3:0.

Най-резултатен бе Цветан Соколов с 9 точки (1 ас), 8 точки добави Александър Николов. За съперника Камил Семенюк бе над всички с 16 точки (5 точки), с 12 точки завърши Бартош Курек (4 аса, 2 блокади).

В другия мач от групата САЩ надиграха убедително Мексико с 3:0 (25:18, 25:20, 25:12).

В неделя ще се изправим срещу янките от 18:30 ч, а във вторник срещу „ацтеките“ по същото време. За следващата фаза елиминационната фаза се класират първите два, както и четирите трети с най-добри показатели от шестте групи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Козмин Моци: Жребият е като за Шампионската лига, но Лудогорец ще се бори във всеки мач
Козмин Моци: Жребият е като за Шампионската лига, но Лудогорец ще се бори във всеки мач
Папа Франциск изяви желание да посети Северна Корея
Папа Франциск изяви желание да посети Северна Корея