НОВИНИ

България ще се изправи срещу Турция за 15-и път на Евробаскет

мъжкият национален отбор баскетбол участва турнир чехия
Снимка: БФБ
bnt avatar logo
от БНТ
08:14, 03.09.2022
Чете се за: 02:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Днешният двубой на България с Турция ще бъде 15-ата среща между представителните тимове на двете страни на Европейско първенство по баскетбол, сочи статистиката.

Дали по съседски, или не, България и Турция много често се изправят един срещу друг във финална или полуфинална фаза на шампионата.

За последно „Лъвовете“ играха с турците на 8 септември 2009 г. в Литва, като мачът завършва с победа за съперника с 94:66 точки. Настоящият Изпълнителен директор на Българската федерация по баскетбол и водач на делегацията ни в Тбилиси Филип Виденов е топ-реализатор за тима ни с 14 точки, а участие в мача взима и помощник-треньорът на тима ни Димитър Ангелов.

Виденов е топ-реализатор за „трикольорите“ и в предишната среща между двата тима – във финалите на ЕвроБаскет в Подгорица, като вкарва 23 точки. Ангелов също е в състава, като в селекцията на Росен Барчовски е и другият му помощник – Георги Давидов. България губи този двубой с 89:94 след продължение. В състава на турците блестят имената на настоящия президент на федерацията Хидайет Туркоглу, помощник-треньорите на отбора им днес – Мехмед Окур и Ендер Арслан.

Последната победа на България над Турция в през 1997 г. в Плевен в мач, който според архивите на ФИБА е от полуфиналната фаза на ЕвроБаскет. Тогава Георги Младенов, Цветан Антов и компания побеждават с 67:54. Хрисимир Димитров нанизва 22 точки, като играе 40 минути. Толкова на терена остава и Спас Натов.

България има 7 победи в срещите си досега с Турция, като повечето са в златните години – 50-те и 60-те.

Днес, в 17.15 часа българско време българските лъвове ще излязат за осми успех над Турция. Мачът в „Нова Арена“ в Тбилиси ще бъде предаван пряко по БНТ 3.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:

Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАСА с втори опит за начало на мисията към Луната
НАСА с втори опит за начало на мисията към Луната
Днес е погребението на Михаил Горбачов
Днес е погребението на Михаил Горбачов