НОВИНИ

България U18 загуби петгеймовата битка с Турция и засега остава без квота за европейското първенство

"Лъвиците" ще получат втори шанс да се борят за участие на шампионата на Стария континент след няколко месеца (11-14 април)

Борил Гочев
от Борил Гочев
18:34, 21.01.2024
Чете се за: 02:32 мин.
Спорт
българия u18 загуби петгеймовата битка турция засега остава без квота европейското първенство
Снимка: БФ Волейбол
Слушай новината

Българският национален отбор по волейбол за жени до 18 години загуби във финала на европейската квалификация в София от състава на Турция и така не успя да се пребори при първия си опит за спечелване на квота за шампионата на Стария континент, който ще се проведе през месец юли тази година.

В зала "Христо Ботев" в столицата младите "лъвици", водени от легендарната Антонина Зетова, отстъпиха с 2:3 (25-11, 21-25, 18-25, 25-18, 8-15) гейма на южните си съседки в двубой, който беше изпълнен с редица обрати.

Мачът стартира по мечтан начин за българките, които под бурната подкрепа на феновете доминираха изцяло в първия гейм и го спечелиха с 25:11 след само 19 минути игра.

Отговорът на туркините обаче не закъсня и в следващите две части те бяха по-добрият отбор на игрището и, възползвайки се от колебанията в българското посрещане, съумяха да стигнат до пълен обрат след 25:21 и 25:18.

В четвъртия сет ролите отново се размениха и "лъвиците" заиграха по-силно, като момичетата на Тони Зетова взеха преднина още в самото начало и до края не изпуснаха инициативата за крайното 25:18, което означаваше, че крайният победител в мача трябваше да бъде определен в тайбрек.

За съжаление, в решителния гейм селекцията на Турция пое водачеството още от първата точка и въпреки опитите на българките да се задържат в резултата южните ни съседки не допуснаха изненада и след 15:8 в своя полза сложиха точка на спора в срещата.

Вяра Парапунова се отличи с 24 точки за състава на България, а с по 11 завършиха Божидара Арнаудова, Вероника Петрова и Калина Венева. Уви, техните усилия не се оказаха достатъчни за "лъвиците" и в крайна сметка те загубиха двубоя, но утехата за тях е, че ще получат нова възможност да се класират за европейското първенство в средата на месец април (11-14 април).

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Конкурс за най-вкусен сладолед в Европа се проведе в италианския град Венето
Конкурс за най-вкусен сладолед в Европа се проведе в италианския град Венето
ЦСКА и Балкан завършиха с победи, а БУБА Баскетбол със загуба участието си в турнира от Европейската младежка баскетболна лига в София
ЦСКА и Балкан завършиха с победи, а БУБА Баскетбол със загуба участието си в турнира от Европейската младежка баскетболна лига в София