НОВИНИ

България записа най-слабото си представяне на Световно първенство в историята

Борил Гочев
от Борил Гочев
13:23, 31.08.2022
Чете се за: 02:20 мин.
Спорт
българия записа слабото представяне световно първенство историята
Слушай новината

Българският национален отбор по волейбол за мъже приключи безславно участието си на Световното първенство в Полша и Словения, след като записа три поредни загуби и закономерно остана на последното място в група С с тимовете на Полша, САЩ и Мексико.

За "лъвовете" това беше общо 19-о участие на волейболен Мондиал, с което те са рекордьори по този показател, като до момента те са пропуснали единствено шампионата в Бразилия през 1960 година. За първи път в историята обаче българите не успяха да запишат нито един успех.

Това означава, че момчетата на Николай Желязков със сигурност ще завършат на някое от местата между 19-о и 24-о, което ще бъде най-ниското класиране за националите ни на Световно първенство в историята.

До момента най-слабото представяне на родните национали бяха две 13-и места - на Мондиалите в Аржентина през 2002 година и Полша през 2014 година.

Преди 20 години в Южна Америка "лъвовете", които тогава са водени от Асен Гълъбинов, записват два успеха в първата групова фаза и продължават напред към следващия етап. Там обаче те губят и трите си срещи и така поделят 13-о място в крайното подреждане с отборите на Китай, Чехия, Испания.

В Полша през 2014 година родните национали под ръководството на Пламен Константинов отново преодоляват групите, но впоследствие отново не печелят нито един двубой от следващата фаза и остават 13-и заедно с тима на Италия.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение със сила над 5 по Рихтер в Егейско море
Земетресение със сила над 5 по Рихтер в Егейско море
Роналдо е решил да остане в Манчестър Юнайтед
Роналдо е решил да остане в Манчестър Юнайтед