НОВИНИ

България започва похода си на Световното първенство срещу действащия шампион Полша

Борил Гочев
от Борил Гочев
08:37, 26.08.2022
Чете се за: 03:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският национален отбор по волейбол за мъже започва тази вечер участието си на Световното първенство, а още на старта момчетата на Николай Желязков ще имат трудна задача срещу един от домакините в лицето на Полша.

Зала "Сподек" в Катовице да бъде препълнена за първия двубой на "Дружина полска" на шампионата, а началният час на срещата е 21.30 българско време.

На заминаването си от България, българските волейболисти демонстрираха оптимизъм, като селекционерът Николай Желязков заяви, че отборът има сили да победи всеки.

"Имаме шансове срещу всички отбори. Аз съм убеден, че в последната половин година свършихме много работа. Създадохме колектив, който е способен да победи всеки", сподели Желязков.

Един от опитните състезатели в тима Георги Сеганов пък заяви, че влизане в топ би било "отлично постижение".

За да се стигне до там обаче, българите първо трябва да прескочат груповата фаза, където освен шампиона от последните две първенства на планетата Полша са още силният отбор на САЩ, както и тима на Мексико.

По регламент към фазата на елиминациите ще продължат първите два отбора от всяка група, както и четирите най-добри отбора, завършили на 3-то място.

Добрите новини за България са свързани със завръщането в тима на капитана Цветан Соколов и опитния Тодор Скримов, които пропуснаха Лигата на нациите. За съжаление, Скримов има лека травма и със сигурност ще пропусне първия мач на "лъвовете" на първенството срещу Полша.

За България това ще бъде десето участие на Световно първенство по волейбол, като до момента "лъвовете" могат да се похвалят с четири бронзови и един сребърен медал. Последното ни отличие датира от 2006 година когато отборът, воден от Мартин Стоев, завърши трети на Мондиала в Полша.

Преди четири години пък, когато първенството се проведе в България и Италия, националите ни се наредиха на 11-то място в крайното подреждане.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Рашков: Пресилено е, че в МВР се прави чадър върху трафика на мигранти
Бойко Рашков: Пресилено е, че в МВР се прави чадър върху трафика на мигранти
Станимир Станев: В повечето автомобили на МВР има шипове
Станимир Станев: В повечето автомобили на МВР има шипове