НОВИНИ

ББР ще получи от европейския бюджет нови 1,7 млрд. лв.

ббр получи европейския бюджет млрд
bnt avatar logo
от БНТ
15:02, 02.07.2021
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Българската банка за развитие (ББР) заяви официално пред Европейската комисия желанието си за привличане на допълнителни средства за възстановяване и развитие на малкия и средния бизнес чрез европейската програма InvestEU.

Общият ресурс, с който банката ще може да разполага е до 1,7 млрд. лв. Очаква се окончателното одобрение за включването на ББР в InvestEU да стане през октомври, съобщават от министерството на икономиката.

В края на май ББР проведе пазарни проучвания сред потенциални финансови посредници и браншови организации. Целта бе да се структурира най-подходящият за българския пазар гаранционен продукт по програмата на ЕК.

В резултат на одобрението на новите средства от ЕК новият гаранционен продукт на банката ще мобилизира публичен и частен ресурс за осигуряване на достъп до финансиране за малките и средните предприятия в области, които банките считат за високорискови.

Това ще бъде реална възможност за повишаване на конкурентоспособността на фирмите чрез увеличаване капацитета на предприятията в области като: цифровизация, иновации, интернационализация и нови устойчиви технологии.

Очаква се да бъдат подкрепени над 3260 малки и средни български компании и да бъдат създадени най-малко 8000 работни места, а над 18 000 да бъдат запазени.

Програмата InvestEU ще се прилага за периода 2021 - 2027 г. като основен инструмент на ЕС за инвестиции във възстановяването на икономиките, екологичния напредък и заетостта в Европа. Това е един от механизмите за подкрепа на растежа след ковид кризата и за постигане на целите на ЕС за изграждане на екологична, цифрова и устойчива европейска икономика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От утре в Гърция: Без сламки, бъркалки, тампони и още 7 пластмасови изделия
От утре в Гърция: Без сламки, бъркалки, тампони и още 7 пластмасови изделия
Швьонтек даде един гейм на румънка в третия кръг на Уимбълдън
Швьонтек даде един гейм на румънка в третия кръг на Уимбълдън