НОВИНИ

Белгия детронира европейския шампион Сърбия на Евробаскет 2023 за жени

белгия детронира европейския шампион сърбия евробаскет 2023 жени
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:13, 22.06.2023
Чете се за: 03:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Белгия детронира шампиона Сърбия в четвъртфиналите на европейското първенство по баскетбол за жени, което се провежда в Словения и Израел.

В "Арена Стожице" в Любляна белгийките постигнаха разгромен успех с 93:53 (28:8, 21:23, 22:14, 22:8) и за трети път в последните шест години ще играят в полуфиналите на шампионата на Стария континент.

Двубоят, който противопостави шампиона на бронзовия медалист от първенството във Франция и Испания преди две години, премина изцяло под доминацията на белгийския състав, който така взе реванш за загубата си на полуфиналите през 2021 година със 73:74.

Баскетболистките на старши треньора Рашид Мезиан взеха аванс от 14:0 още в първите минути на мача, спечелиха първата четвърт с 28:8 и в нито един момент не погледнаха назад.

Сръбките бяха конкурентни единствено във втората четвърт на мача, която спечелиха с 23:21. През второто полувреме Белгия продължи да води играта, като започна третата четвърт със серия от 8:0, а четвъртата - с 14:0.

Класирането за полуфинал гарантира на Белгия и квота за Олимпийските игри в Париж догодина, а двубоят ще се запомни и с историческото постижение на тежкото крило Емма Месеман, която стана първата баскетболистка в историята на европейските първенства с "трипъл-дабъл". Тя приключи двубоя с 15 точки, 13 борби и 10 асистенции.

Още 15 точки прибави Жули Алеман, като тя направи и 11 асистенции. С по 14 точки приключиха Киара Линскенс и Жули Ванлоо

За Сърбия с 20 точки завърши Ивон Андерсън, а 9 реализира Саша Каджо.

Много по-оспорван и драматичен се оказа четвъртфиналът между Унгария и Чехия, който завърши с победа на унгарките с 62:61 (7:11, 22:11, 19:17, 14:22). Това донесе на тима първо класиране на полуфинал на европейско първенство от 1997 година насам, както и класиране за Игрите в Париж догодина.

Унгарките водеха със 17 точки при 48:31 няколко минути преди края на третата четвърт, но Чехия направи сензационно завръщане в мача и със серия от 23:6 стигна до изравняване при 54:54.

Кош на Катерина Цайтхамерова 11 секунди преди края позволи на чехкините дори да поведат с 61:60, но Унгария отговори с точна стрелба на Дебора Дубей три секунди преди финалната сирена. В последната си атака Чехия опита тройка чрез Рената Брежинова, но тя бе крайно неточна.

За Унгария със 17 точки завърши Сиеша Гори, а Дубей направи "дабъл-дабъл" от 10 точки и 11 борби. За Чехия Натали Стоупалова приключи с 20 точки, а Габриела Анделова добави 13.

По-късно днес са и другите два четвъртфинала - Франция срещу Черна гора, който ще излъчи съперника на Белгия, и Испания срещу Германия, който ще определи съперника на Унгария.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Асен Василев: Няма да има орязване на заплатите и социалните разходи
Асен Василев: Няма да има орязване на заплатите и социалните разходи
40-годишният вратар Пепе Рейна поднови договора си с Виляреал за още една година
40-годишният вратар Пепе Рейна поднови договора си с Виляреал за още една година