НОВИНИ

Блестящ Александър Везенков обогати колекцията на Олимпиакос с нова Суперкупа на Гърция

Българинът се нуждаеше от едно полувреме, за да осигури на "червено-белите" първи трофей през сезона

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
23:05, 29.09.2024
Чете се за: 04:17 мин.
Спорт
блестящ александър везенков обогати колекцията олимпиакос нова суперкупа гърция
Снимка: fosonline.gr
Слушай новината

Александър Везенков и Олимпиакос поставиха отлично начало на новия сезон. Българинът и неговите съотборници добавиха още една Суперкупа на Гърция във витрината на клуба. Селекцията на Йоргос Барцокас оцеля срещу кръвния враг Панатинайкос с 86:85 на финала, изигран в зала „Калитиа Палей дес Спортс“, Родос.

Третото място отиде в ръцете на Перистери, който отказа Арис в малкия финал след 73:69.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от GBL (@greek_basketball_league)


Мачът за Суперкупата не мина и без забавяне в продължение на 30 минути, тъй като още в началото един от съотборниците на българина – Моузес Райт заби в коша на „зелените“, но при изпълнението рингът се изкриви.

По този начин „червено-белите“ спазиха традицията и се пребориха за въпросния трофей за трета поредна година, като са еднолични водачи. Освен това тимът от Пирея повтори упражнението от последните два сезона, в които се справи със съпротивата на „детелините“ на финала за златото. Също така момчетата на Барцокас взеха частичен реванш за юни месец тази година, когато допуснаха обрат от 2:0 до 2:3 в спора за титлата в гръцкия шампионат срещу баскетболистите, водени от Ергин Атаман.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от BasketNews (@basketnews)


Символичните гости първи намериха пътя към едноличното водачество и по този начин се сдобиха с минималната преднина от 5 точки в края на откриващия период. „Зелените“ рядко се предаваха и в хода на цялата следваща десетка дишаха във врата на своя съперник, но тимът от Пирея се погрижи да не прави грешни стъпки и се оттегли на голямата почивка 45:38 в своя полза.

Сценарият от първото полувреме бе на път да се повтори и на старта на третата част. Този път обаче „детелините“ изпълниха мисията си и провокираха пълен обрат. Все пак „червено-белите“ имаха последната дума и след 30 минути игрово време си извоюваха точка актив.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Olympiacos B.C. (@olympiacosbc)


Драмата не стихна и в заключителната четвърт. Мечтите за нов обрат от страна на действащите шампиони в Евролигата продължиха да изглеждат реалистични, но във финалните акорди актуалните носители на трофея издържаха и същевременно удържаха ценната победа, за да ликуват след финалната сирена.

Както по традиция, Везенков бе селектиран в стартовата петица и бе с огромен принос за ключовата победа на "червено-белите", като спечелването на трофея е първи след неговото завръщане. Българският национал бе сериозно ограничен през първото полувреме, но през второто точната му ръка влезе в действие и това не го спря да влезе в обувките на реализатор №1. Крилото се прибра в съблекалнята с 20 точки, 4 борби, 1 асистенция и 1 открадната топка за 32 минути, прекарани на паркета. При стрелбата си той бе 3/4 от средна дистанция, 3/8 отвъд дъгата и 5/5 от линията за изпълнение на наказателни удари.

От неговите съотборници Тайлър Дорси го последва с 19 точки, включително и с 4 точни шута зад арката. Филип Петрушев се отчете с 18 точки и 8 борби.

Мариус Григонис бе над всички за "детелините" с 19 точки и 4 тройки. Костас Слукас завърши с 18, Кендрик Нън има 15, Джериан Грант приключи с 12, Матиас Лесор остави на сметката си 11 точки и 8 борби.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец с рутинна победа в дебюта на Игор Йовичевич
Лудогорец с рутинна победа в дебюта на Игор Йовичевич
Златен и сребърен медал за България на европейското първенство по спортно катерене
Златен и сребърен медал за България на европейското първенство по спортно катерене