НОВИНИ

Блинкен пристигна изненадващо в Киев

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
05:49, 14.05.2024 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

Американският държавен секретар Антъни Блинкен пристигна на изненадващо посещение в Киев. Предвидени са срещи с президента Зеленски и с външния министър на Украйна Дмитрий Кулеба. На фронта - с тежки сражения руските части продължават настъплението си към Харков. Повече за обстановката в Украйна от Биляна Бонева.

Необявена визита, с нощен влак от Полша Антъни Блинкен пристигна в Киев. Четвъртото посещение в Украйна на американския държавен секретар от началото на войната. Визита с ясно послание - да се потвърди подкрепата на Вашингтон към Киев. Блинкен е в Украйна - 5 дни след като Русия отвори нов фронт край Харков и три седмици, след като Конгресът на Съединените щати одобри отпускането на 61 милиарда долара за Киев.

"В деня, в който законът влезе в сила, президентът подписа пакет от милиарди долари. Част от това оборудване вече е на бойното поле. В петък президентът Байдън подписа и друг пакет финансова помощ. Част от оборудването по него ще бъде доставено тази седмица", заяви Джейк Съливан, съветник по националната сигурност към Белия дом.

Оборудване, което е изключително необходимо за Украйна, защото засега Русия има "тактическо превъзходство", признаха властите в Киев. На фронта над 30 селища са под руски обстрели. Силна експлозия разтърси тази сутрин Харков. Съобщава се за най-малко 2 ранени. Продължават тежките сражения и край Вовчанск.

Евакуацията на местните жители там не спира, но се предполага, че около 500 души са блокирани в граничното градче. За 4 дни над 6 хиляди души са напуснали домовете си в Харковска област. Тези, които остават се готвят за живот под обстрел. Като децата в Харков, които вече посещават първото подземно училище. Построено е 6 метра под земята.

"Училището е проектирано за 450 ученици. Така че при работа на две смени в него могат да се учат 900 деца", каза Ихор Терехов, кмет на Харков.

В Харков, който е вторият по големина град в Украйна е планирано изграждането на още три училища - бункери.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лазурният бряг се потапя в ритъма на киното: 77-ото издание на кинофестивала в Кан се открива днес
Лазурният бряг се потапя в ритъма на киното: 77-ото издание на кинофестивала в Кан се открива днес
Висока скорост, алкохол или наркотици са причина за тежката катастрофа в Пловдив?
Висока скорост, алкохол или наркотици са причина за тежката катастрофа в Пловдив?