НОВИНИ

Украйна е спряла руското настъпление край село в северната част на Харков

Руската армия прадължава да разширява фронта си в областта

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:33, 13.05.2024
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Украинската армия съобщи, че е спряла по-нататъшното настъпление на руските части при село Лукянци в северната част на Харковска област. Според украинските военни там руснаците са постигнали "частичен успех".

Според украинския генерален щаб руските сили продължават офанзивата си и Украйна ще продължи да струпва бойни части в района в зависимост от ситуацията.

Русия е атакувала нови райони с малки въоръжени групи в Харковска област в опит да разшири фронта и да разтегли украинската отбрана, съобщи местният губернатор. Той отбеляза, че срещу страната му в петък е бил открит нов, североизточен фронт. Командването на фронта край Харков е поверено на бригаден генерал Михайло Драпатий, ръководил освобождаването на южната Херсонска област през ноември 2022 година.

Русия настъпва по няколко направления край град Вовчанск, където е в ход евакуация. Москва обяви, че е завладяла девет населени места в Харковска област.

"Нашата цел е очевидна: трябва да причиним възможно най-големи загуби на окупатора. В частност, обстановката в покрайнините на град Вовчанск е много трудна. Градът е под постоянен руски обстрел, в ход са контраатаки на нашите военни. На местните жители се оказва помощ", каза украинският президент Володимир Зеленски.

"Градът е в руини. Много хора бяха ранени. Миналата нощ трябваше да изровим трима души от руините. Един почина. Няколко души бяха убити при обстрелите срещу Вовчанск. Това е положението. Най-добре е всеки да се евакуира, защото може да умре от обстрел, дори само като си стои у дома", посочи Олексий Харковский - ръководител на полицията във Вовчанск.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брюксел очаква Скопие да изпълнява договорите със София и Атина
Брюксел очаква Скопие да изпълнява договорите със София и Атина
Ферари привлече двама бивши служители на Мерцедес
Ферари привлече двама бивши служители на Мерцедес