НОВИНИ

БНТ, БНР и БТА с инициатива за 1350-годишнината от създаването на България

Айше Сали
от Айше Сали
20:55, 20.05.2024
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

БНТ, БНР и БТА поставят началото на съвместна иницатива, с която да бъде отбелязана 1350-годишнина от създаването на Първата българска държава. Кръгли годишнини, свързани с Покръстването, създаването на българската азбука, признаването на Българската патриаршия и основаването на БАН са част от календара под надслов "14 века България в Европа".

Изграждането на националната ни идентичност и първите стъпки, които ни правят европейци, вече оставят своя 14-вековен отпечатък. Част от тази история пазят и архивите на БНТ, БНР и БТА.

Чрез тях все по-често ще се връщаме към паметните събития по случай основаването на Първата българска държава. Като откриването на НДК и и заснемането на една от най-мащабните филмови продукции "Хан Аспарух".

По идея на Обществения съвет на БНТ трите обществени медии заедно ще напишат и новите страници в историята с честванията на 1350-годишнината ни.

"Това, което ние можем да направим, е да организираме създаването на документалистика, документални филми, да посветим предавания на тези дати. Обсъждаме с УС на БНТ и една специална филмова сесия от тези, които БНТ провежда всяка година, които да бъдат тематично посветени на тази поредица от дати", каза Емил Кошлуков, ген. директор на БНТ.

"Освен чрез предавания и рубрики, посветени на тези годишнини, ние можем да се включим и чрез музикалните ни състави, които да го отбележат в своите сезонни концерти, но също така да обявим и конкурс за написване на произведения, създадени специално за тези годишнини", заяви Милен Митев, ген. директор на БНР.

"БТА може да предложи най-старите снимки и текстови информации от 126 години вече. Ние ще започнем още от тази есен в нашите национални пресклубове в страната и чужбина - те общо са 38, в които да организираме форуми, посветени на отделните годишнини. Не само с поглед назад, но и с поглед, с който да представяме съвременния принос на България в ЕС", подчерта Кирил Вълчев, ген. директор на БТА.

Съвместните инициативи през 2024 г. ще бъдат посветени на 1160-годишнината от покръстването на България, 200-годишнината на "Рибния буквар" и 155-годишнината на БАН.

Календарът с чествания включва събития и годишнини до 2032 г., когато се навършват 1400 години от създаването на Стара Велика България и 270 години от написването на „История славянобългарска“.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветана Пиронкова завърши успешно курс за помощник-треньор по тенис
Цветана Пиронкова завърши успешно курс за помощник-треньор по тенис
Спортни новини 20.05.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 20.05.2024 г., 20:50 ч.