НОВИНИ

Борисов пред ООН: България подобрява образованието и здравеопазването, но бедността остава проблем

Александър Марков
от Александър Марков
17:37, 18.09.2020
5556
Чете се за: 01:37 мин.
По света

България се стреми да подобри образованието и здравеопазването си, но бедността и социалното изключване представляват проблем пред страната. Това заяви премиерът Бойко Борисов в рамките на Срещата на високо равнище за устойчиво развитие, която се провежда дни преди началото на 75-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН. Заради пандемията от COVID-19 тази година Общото събрание се провежда онлайн.

„Дневният ред, който заедно начертахме за устойчиво развитие до 2030 г., е особено важен за България като ключ за справяне с неравенствата и начин за постигането на проспериращо и мирно общество“, заяви Борисов по време на изказването си.

Пред световните лидери българският премиер подчерта, че още с приемането през 2015 г. на 17-те цели за устойчиво развитие на ООН, държавите членки поемат и дългосрочен ангажимент за постигането им. Сред тях са изкореняването на бедността, икономическото развитие, намаляване на неравенствата, качествено образование, мир и справедливост.

„Остават ни само 10 години за изпълнението им и е необходима пълна мобилизация на международната общност“, посочи министър-председателят Борисов. Той акцентира, че заради пандемията от COVID-19 се наблюдава изоставане в изпълнението на целите, като на преден план излизат изострените социални неравенства, бедността, сериозните последствия от промените на климата.

„Пандемията от COVID-19 ясно показа, че Дневният ред 2030 е по-важен от всякога. Обявеното Десетилетие на действието ще бъде и Десетилетие на възстановяването с фокус върху целите за развитие“, отбеляза Бойко Борисов. Той бе категоричен, че пандемията е показала също, че нито една държава не може да се справи сама с последиците.

„Необходими са тясно сътрудничество и координирани действия. Всички ние трябва да изпълним своя дял от ангажиментите си при стриктното спазване на принципа “никой да не бъде изоставен” и с участието на заинтересованите страни“, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов. По думите му ангажираността на неправителствения сектор, бизнеса, младежите, академичните среди, уязвимите групи и местното управление е ключова за постигането на начертаните 17 цели.

Премиерът Борисов припомни, че тази година България представи първия си доброволен национален преглед на изпълнението на целите. Наред с постиженията бяха идентифицирани и някои предизвикателства пред постигането им. „Необходимо е подобряване на качеството на образованието и здравеопазването“, очерта българският министър-председател в изказването си на срещата на високо равнище. Той постави акцент също върху необходимостта от надеждно прилагане на законодателството за опазване на природата.

„Планираме да изградим национален механизъм за координация на изпълнението на целите на ООН за устойчиво развитие с участието на правителството и широк кръг заинтересовани страни“, допълни Борисов.

Пред участниците в срещата премиерът изтъкна, че мотото на българския парламент “Съединението прави силата” е напълно валидно и по отношение на постигането на целите на ООН. „България е готова да изпълни своята част. Време е за действия“, каза още Бойко Борисов.

В срещата на високо равнище с българския министър-председател участваха още 23-ма държавни и правителствени ръководители от страни като Австрия, Финландия, Норвегия, Словения, Аржентина, Перу, Ливан, Мароко, Република Южна Африка и други.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спорове в парламента за дълга: Изготвя се национален план за изразходване на европарите за COVID-19
Спорове в парламента за дълга: Изготвя се национален план за изразходване на европарите за COVID-19
Панорамна площадка е новата туристическа атракция в Родопите
Панорамна площадка е новата туристическа атракция в Родопите