НОВИНИ

Ботев Пловдив се раздели с Маркиньос, но удължи договора на Димитър Тонев

Димитър Тонев
Снимка: Ботев Пловдив
bnt avatar logo
от БНТ
13:41, 15.02.2022
Чете се за: 02:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Ботев Пловдив се раздели с атакуващия футболист Жозе Маркос - Маркиньос. Нападателят напусна "канарчетата" и бе привлечен в унгарския тим Ференцварош.

Маркиньос се присъедини към "жълто-черните" през зимата на 2021 година. За пловдивчани бразилецът изигра 30 мача, в които реализира 7 гола.

Междувременно от клуба обявиха, че удължават договора на полузащитника Димитър Тонев. Халфът сложи подписа си върху дългосрочен контракт с "жълто-черните".

Димитър Тонев е роден на 15 октомври 2001 година в Пловдив. Израснал на стадион "Христо Ботев", халфът минава през всички възрастови гарнитури на "жълто-черната" школа, като в кариерата си е защитавал единствено и само цветовете на най-стария футболен клуб.

В юношеските години, под ръководството на Стефан Стоянов, пловдивчанинът печели множество купи и трофеи. Един от запомнящите се моменти е решителната четвърта дузпа на финала с Черно море, когато Тонев матира вратаря с изпълнение в стил "паненка".

Дебютът в професионалния футбол идва под ръководството на Ферарио Спасов. Халфът стартира като титуляр срещу шампиона Лудогорец на 19 октомври 2019 година.

Няколко месеца по-късно, на 13 януари 2020 година, Тонев подписва първия си професионален договор с "жълто-черните". На 4 март 2020 година, в Стара Загора, халфът отбелязва решителен гол в продълженията в четвъртфинала за Купата и класира "канарчетата" за полуфиналите.

През настоящата кампания Тонев се разписа веднъж, при загубата от ЦСКА-София с 2:3. Димитър Тонев е младежки национал на България, като е минал и през всички юношески формации на националния отбор.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стартира проект за добив на дърва за огрев и доставката им до потребителите
Стартира проект за добив на дърва за огрев и доставката им до потребителите
Италианец е новият селекционер на националките по волейбол
Италианец е новият селекционер на националките по волейбол