НОВИНИ

Бразилия е новият стар шампион в олимпийския турнир по футбол

Борил Гочев
от Борил Гочев
17:10, 07.08.2021
Чете се за: 03:37 мин.
Новини
бразилия новият стар шампион олимпийския турнир футбол
Слушай новината

Отборът на Бразилия защити олимпийската си титла във футболния турнир, след като триумфира във финала с 2:1 срещу състава на Испания след продължения.

Така, „Селесао“ изравниха Аржентина, СССР и Уругвай, като всички четири отбора вече имат по 4 титли от Олимпийски игри.

Освен това, Бразилия стана и петия отбор в историята, който успешно защитава титлата си, след като пред тях това са правили Унгария, Великобритания, Аржентина и Уругвай.

Испания пък остава само със златните медали от Барселона 1992. „Ла Фурия“ има и още две сребърни отличия: Антверпен 1920 и Сидни 2000

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

В 34-та минута неразчетено излизане на Унаи Симон при ъглов удар за Бразилия доведе до сблъскване с Матеус Куня. Главният арбитър Крис Бийт получи сигнал да преразгледа ситуацията с ВАР относно евентуално нарушение на испанския страж.

След кратка консултация със системата, австралийския рефер посочи бялата точка, а Ришарлисон се нагърби с отговорността да изпълни дузпата. Футболистът на Евертън обаче се провали, пращайки топката над испанската врата, запазвайки нулевото равенство в мача.

В добавеното време на първата част все пак „Селесао“ поведе. Със сетни усилия Дани Алвеш спаси едно центриране на Марко Асенсио, а последвалата грешка на Пау Торес позволи на Матеус Куня да стреля от около 11 метра и футболистът на Херта не сбърка, пращайки топката в долния десен ъгъл на Симон.

Шест минути след подновяването на играта Ришарлисон пропусна златна възможност да удвои за Бразилия. Той получи подаване от Куня, елиминира елегантно бранител на „Ла Фурия“, но ударът му се отклони от тялото на вратаря и срещна напречната греда.

Този пропуск беше наказан в 61-та минута, когато резервите на Испания Браян Хил и Карлос Солер комбинираха отдясно преди последния да достави брилянтно центриране за Оярсабал, който от въздуха матира бразилския страж за 1:1.

В заключителните пет минути тимът на Испания на два пъти беше много близо до гола, като в 85-та минута центриране на Оскар Хил се отклони от крака на Клаудиньо и срещна напречната греда, а три минути по-късно мощен удар на Браян Хил също разтресе горната греда на бразилската врата.

Така, редовното време завърши при резултат 1:1, което означаваше, че срещата влиза в продължения.

В 108-та минута Хесус Вайехо не се ориентира добре при дълго подаване към Малкълм и бразилецът успя да отмъкне топката, напредна и с удар в далечния ъгъл отбеляза шампионския гол за „Селесао“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ограничават движението на тирове в участък на АМ "Хемус" на 8 и 9 август
Ограничават движението на тирове в участък на АМ "Хемус" на 8 и 9 август
Търсят спешно кръводарители за момиче, ранено при катастрофа в Бургас
Търсят спешно кръводарители за момиче, ранено при катастрофа в Бургас