НОВИНИ

Бруталните убийства на жени, които разтърсиха Турция

бруталните убийства жени разтърсиха турция
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:40, 30.07.2020
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Убийствата на жени в Турция са ежедневие. Някои от тях са крайно брутални - като убийството на 27-годишната студентка Пинар, разказва "Дойче веле".

Пинар Гюлтекин следвала икономика в Мугла, Западна Турция. След като в продължение на дни тя не вдигала телефона си, на 16 юли тази година семейството й подало сигнал, че е изчезнала.

Пет дни по-късно полуизгореното тяло на 27-годишната студентка е намерено. Обвинен за престъплението е бившият й приятел.

По време на разпитите мъжът признал, че е убил Пинар след скандал помежду им. Първо я удушил и се опитал да изгори трупа й в гората, но след като не успял, натикал тленните останки в кофа за боклук и я залял с цимент.

Според активистите от движението "Да спрем убийствата на жени" – Пинар Гюлтекин е 146-тата жена в Турция тази година, която е убита заради пола си. През 2019 година са били извършени 474 подобни престъпления.

Убийството на момичето отприщи вълна от недоволство по улиците на турските градове, отбеляза "Нойе Цюрхер Цайтунг". Обвиненията са насочени срещу правителството, което според демонстрантите поддържа патриархалните структури в обществото.

Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба срещу насилието над жени и домашното насилие беше предложена през 2011 година, а през 2012-та Турция стана първата държава, която я ратифицира. В началото на юни заместник-председателят на ПСР Нуман Куртулмуш заяви, че подписването на документа в Истанбул е било "грешка".

Насилието над жените рядко попада във фокуса на контролираните от властта турски медии. Правозащитниците казват, че въпреки наличието на закони срещу него, в полицията и съдебната система извършителите на подобни престъпления често се радват на снизходително отношение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шиникова с нов успех на турнира в Белград
Шиникова с нов успех на турнира в Белград
Столична община: Заради блокадата на Орлов мост - ползвайте метрото
Столична община: Заради блокадата на Орлов мост - ползвайте метрото