НОВИНИ

Бум на соларни панели в Полша

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
15:30, 28.05.2021
Чете се за: 01:32 мин.
По света
Слушай новината

В Полша върви ускорен преход към зелена енергия. Страната разчита основно на въглищните централи за производството на електроенергия. За да се съобрази с плановете на ЕС за въглеродна неутралност, в Полша слънчевите панели се появяват буквално на всеки покрив.

Южният полски град Скавина никога не се е славил с ясно синьо небе заради въглищното производство, наричано от местните "черно злато". Полша продължава да е близо 80% зависима от въглищата като енергиен източник, но до 2049 година ще трябва да се раздели с тях. За да се съобрази с европейските планове, страната инвестира усилено в зелена енергия.

В момента две трети от фотоволтаичните централи са малки и с капацитет до 8 киловата. Но истински бум се наблюдава при изграждането на соларни съоръжения върху покривите.

"Допреди 10 години никой в Полша не знаеше как се произнася думата "фотоволтаик". Не мисля, че някой е вярвал, че днес върху един от всеки три покрива е монтирана фотоволтаична технология", обясни Давид Зелински, директор на фотоволтаична компания.

"Зелената" промяна се възприема добре от местните жители.

За да постигне плановете си за повече енергия от възобновяеми енергийни източници, Полша планира изграждането и на повече вятърни мощности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чехия разхлабва мерките
Чехия разхлабва мерките
Гърция представи дигиталния си ковид сертификат
Гърция представи дигиталния си ковид сертификат