НОВИНИ

Чехия отстрани шампиона Канада и е на полуфинал на световното първенство по хокей за младежи

На полуфиналите САЩ ще се изправи срещу Финландия, а във втората среща Чехия ще играе с Швеция

чехия отстрани шампиона канада полуфинал световното първенство хокей младежи
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
08:38, 03.01.2024
Чете се за: 03:20 мин.
Спорт
Слушай новината

Отборът на Швеция победи с 3:2 след продължение Швейцария и оформи полуфиналната четворка на световното първенство по хокей на лед за младежи до 20 години, което се провежда в Гьотеборг (Швеция).

Голямата сензация обаче поднесоха момчетата от Чехия, които елиминираха шампионите от последните две първенства Канада с 3:2. Така кленовите листа остават без медали за първи път от 2019-а година.

Финландия също отива напред след 4:3 с продължение над приятната изненада Словакия. Йере Ласила беше точен за победния гол за Суоми 24 секунди след началото на продължението. А САЩ показа, че ще търси титлата този път след 7:2 над Латвия. Два гола за американците вкара Гейб Перо.

Швеция откри резултата срещу швейцарците още преди да са изтекли три минути, когато Ото Стенберг се разписа. Минута и 10 секунди преди края на първата третина в срещата преднината на скандинавците беше удвоена от Юнатан Леккеримяки при числено превъзходство и асистенция през зоната на Антон Валберг. Тимът на Швейцария постепенно намери своя ритъм и малко преди края на втората част върна едно попадение благодарение на Ян Хорнекер. В 9:10 минуна на третия период Ник Мейле възстанови равенството, засичайки прострелно подаване от страни на Грегори Вебер. Минута и 10 секунди по-късно Швеция остана с човек по-малко на леда заради неправилно извършена смяна. Швейцарците два пъти стреляха, но не успяха да преодолеят отличния вратар Уго Хавелинд.

В 5:22 минута на продължението Алекс Сандин-Пелика донесе успеха на Швеция с гол при числено превъзходство и асистенция на Юнатан Леккеримяки.

Играещ в първенството на Швеция талант донесе успеха на Чехия над Канада с 3:2. Якуб Щанцъл вкара първото попадение в мача за 1:0 в 7:51 минута. Чехите удвоиха на 2:0 чрез Тамаш Цибулка, а Канада изравни с два гола във втората третина, дело на Матю Ууд и Джейк Фърлонг.

Отново Якуб Щанцъл се разписа 11 секунди преди последната сирена, за да класира тима си на полуфиналите.

Двата полуфинални мача са утре, 4-и януари. Най-напред САЩ ще се изправи срещу Финландия, а във втората среща Чехия ще играе с Швеция. Мачът за титлата е планиран по програма на 5-и януари.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До края на 2024 г. България ще стане пълноправен член на Шенген и еврозоната, заяви Георги Гвоздейков
До края на 2024 г. България ще стане пълноправен член на Шенген и еврозоната, заяви Георги Гвоздейков
Уест Хям и Брайтън с нулево реми в последния мач от 20-ия кръг във Висшата лига
Уест Хям и Брайтън с нулево реми в последния мач от 20-ия кръг във Висшата лига