НОВИНИ

ЦИК: Няма опасност секциите в чужбина да не получат навреме машините за гласуване

цик опасност секциите чужбина получат навреме машините гласуване
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:57, 23.03.2023
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Няма опасност секциите в чужбина да не получат навреме машините за гласуване. Така говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева коментира опасенията на МВнР, че все още не им е предоставен достъп до машините.

Има риск за навременната доставка на машините за гласуване зад граница

Лицата, посочени от Външно министерство, за достъп до склада с машините минават през проверка от ДАНС и МВР, която все още тече.

"Трябва да приключи и удостоверяването на съответствията на машините от Министерство на електронното управление и Института по метрология, след което ще се направи доверено изграждане, което сме заложили за утре и веднага след това ще започне инсталирането на машините и ще бъде предоставена възможност на МВнР да ги изпрати извън страната", каза Матева.

Устройствата за видеонаблюдението не са свързани с конкретните секции, така че може да бъдат заменяни в случай на повреда, уточни Матева.

При броенето на бюлетините членовете на СИК трябва да произнасят ясно на глас резултата от всяка бюлетина, за да бъде записана от видеонаблюдението. При спор за резултата от дадена бюлетина, решението се взима от самата комисия, поясни Матева.

Вчера ЦИК закри секцията ни в Бахрейн заради несъгласие на местните власти за провеждане на изборен процес там. От МВнР следва да уведомят българските граждани, подали заявление за гласуване там, че секцията е закрита и да ги насочат към най-близката секционна избирателна комисия.

Пет социологически агенции, три международни и 15 български организации са регистрирани като наблюдатели на изборния процес.

Към днешна дата са разкрити 12771 секции в страната, 240 от тях са подвижни. Броят им ще нарасне, тъй като все още не са разкрити секционни избирателни комисии в болници и други специализирани институции.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петима с обвинения за умишлено убийство след масовия бой в Казанлък
Петима с обвинения за умишлено убийство след масовия бой в Казанлък
БАБХ: Взети са проби от яйцата от Украйна. Целият внос е под ежедневен ветеринарен контрол
БАБХ: Взети са проби от яйцата от Украйна. Целият внос е под ежедневен ветеринарен контрол