НОВИНИ

ЦИК ще определи чрез жребий номерата в бюлетината за изборите утре

цик определи жребий номерата бюлетината изборите
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
21:37, 24.09.2024
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

ЦИК ще определи чрез жребий номерата в бюлетината за изборите утре.

Днес изтече срокът, в който регистрираните за участие в предсрочния парламентарен вот на 27 октомври партии, коалиции и инициативни комитети подаваха заявления за регистрация на листите си с кандидати за депутати. Още утре те ще са видими на интернет страниците на Районните избирателни комисии.

За участие в предсрочния парламентарен вот на 27 октомври към момента са регистрирани 22 партии и 9 коалиции, сочат данни от регистъра на Централната избирателна комисия.

В последния възможен срок две от регистрираните партии се отказаха да участват във вота и те са заличени с решения на ЦИК. Това са "Национално движение за права и свободи - НДПС" с председател Гюнер Тахир и партия "Единение" с председател Иван Христанов. За участие като независими кандидати, издигнати от инициативни комитети, в РИК заявление са подали двама души. Това са Николай Наков за 3 МИР - Варна и за 25 МИР - София, както и Чавдар Попов за 15 МИР - Плевен.

Районните избирателни комисии регистрират листите на партиите и коалициите, а Централната избирателна комисия ще направи проверка на кандидатите за депутати - дали отговарят на изискванията по закон, като до 26 септември могат да се правят промени при постановен отказ за регистрация или ако кандидат за депутат се откаже от предизборната надпревара.

Утре ЦИК ще определи чрез жребий номерата в бюлетината на регистрираните за участие в изборите през октомври партии и коалиции.

Кметовете и областните управители трябва до 4 октомври да дадат обратна информация дали са унищожили неизползваните ролки със специализирана хартия за машинно гласуване, каквото решение прие преди дни ЦИК.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кремонезе и Валентин Антов отпаднаха от Купата на Италия
Кремонезе и Валентин Антов отпаднаха от Купата на Италия
Стефан Сотиров е новият изпълнителен директор на ЦСКА 1948
Стефан Сотиров е новият изпълнителен директор на ЦСКА 1948