НОВИНИ

Да очароваш с името си!

очароваш името
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:36, 11.05.2023
Чете се за: 05:50 мин.
Спорт
Слушай новината

Всеки е чувал за "Ел Класико"! Това е голямото дерби на испанския футбол между Барселона и Реал Мадрид. Снощи пък вероятно доста пъти сте чули или прочели за "Дерби дела Мадонина". Става дума за мача между непримиримите съперници от Милано - Интер и Милан. Обяснението за това наименование е просто - нарича се така в чест на най-популярната забележителност в града - Дуомо и статуята на Дева Мария (Мадонина), която е "кацнала" на върха на катедралата. Убеден съм обаче, че съществуват футболни двубои по света, за които не подозирате, че си имат прякори. Някои от тях забавни, други - натоварени с прекалено много история, но не футболна, трети - просто за да звучат по-гръмко. На вашето внимание някои дербита с особени имена.

Далматинското дерби: звучи по-колоритно, отколкото всъщност е. Става дума за срещата между хърватските Хайдук Сплит и Шибеник, които се намират в двата големи града на областта Далматия. Точно както подхожда на тази част на света, емоциите са приповдигнати, а феновете на двата отбора не хранят особено топли чувства помежду си. Съвсем друг е въпросът, че Шибеник през годините често губеше елитния си статут и мачовете хич не бяха често явление.

Дербито на миньорската стачка: отиваме до другия край на континета, за да разберем, че мачът между Честърфийлд и Мансфийлд в Англия има сериозна история зад гърба си. В средата на 80-те години на миналия век миньорите в някои региони на Великобритания организират стачка, протестирайки срещу мизерното си заплащане и ужасяващите условия на труд. Работниците от мините в Дарбишър, откъдето е и Честърфийлд, участват активно в стачката, докато техните колеги от Нотингамшър (където географски попада Мансфийлд), не се присъединяват към протестните действия и продължават да работят. Цялата сага се пренася и на футболното игрище. Двата отбора обаче понастоящем са в различни дивизии - Честърфийлд се намира в National League, докато Мансфийлд е едно ниво нагоре - в Лига 2.

Дербито на розите: нека останем още малко на Острова, за да разясним, защо мачът между Манчестър Юнайтед и Лийдс се зове "войната на розите". Отново историята е кръстник, но трябва да се върнем дори още по-назад - до 15-и век. Тогава графствата Йоркшър и Ланкашър (откъдето произхождат съответно Лийдс и Юнайтед) водят войни за престола в страната. По-късно цветовете на домакинските фланелки на всеки футболен отбор отговарят на съответната роза, представляващата графството им - Лийдс играе с бяло, "червените дяволи" - с червено. През годините враждата се засилва, като през 70-те години на миналия век проблемът с футболното хулиганство допълнително нажежава обстановката между двата града, намиращи се само на 40 мили един от друг.

Новата фирма: вероятно сте чували за названието на най-известния мач в Шотландия - Селтик и Глазгоу Рейнджърс - "старата фирма". В северните части на Великобритания през 80-те на бял свят се появява и мач, който е наричан "новата фирма". Причината този път е изцяло футболна - в онези години Абърдийн и Дънди Юнайтед успяват поне за кратко да нарушат хегемонията на грандовете от Глазгоу, като печелят няколко шампионски титли на страната - нещо, което кара хората да започнат да наричат срещите между тях "новата фирма" в знак на уважение към тимовете, които се борят със статуковото. Иначе чисто исторически Абърдийн и Дънди Юнайтед нямат никакви проблеми помежду си.

Ел Трафико: започнахме тази статия с "Ел Класико", нека и да завършим с него, макар и с иронична препратка. Колкото и странно да звучи, в Съедините Щати някои сокър-мачове също си имат прякори, макар местните да продължават да фаворизират други спортове като американски футбол, баскетбол и бейзбол. Става дума за двубоя между ЛА Галакси и ФК Лос Анжелис. Макар и двата отбора да са от един и същи град, придвижването за срещите е кошмарно заради изключително интензивния трафик в града. Именно задръстванията са причината този мач да получи названието "Ел Трафико" - игра на думи, която бързо се харесва на хората.

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьори в Русе не могат да стигнат до домовете си заради авария на "Топлофикация"
Шофьори в Русе не могат да стигнат до домовете си заради авария на "Топлофикация"
4-месечно бебе от Видин е с фрактура на черепа, разследват причините
4-месечно бебе от Видин е с фрактура на черепа, разследват причините