Дания въвежда задължителна 10-дневна карантина за всички пристигащи граждани

от БНТ
11:30, 07.02.2021
Чете се за: 02:22 мин.
По света
дания въвежда задължителна дневна карантина всички пристигащи страната граждани
Слушай новината

Датските власти въвеждат задължителна 10-дневна карантина за всички граждани, които влизат на територията на страната, считано от днес 7 февруари до 28 февруари.

По информация на посолството ни в Копенхаген, всички граждани, пристигащи със самолет, ще трябва да си направят безплатен антигенен тест преди да напуснат летището. Всички граждани ще трябва да се самоизолират за период от 10 дни, независимо от резултата на теста. Задължителната карантина може да бъде прекратена, ако гражданинът представи негативен PCR тест за COVID-19, направен не по-рано от четвъртия ден след влизането в Дания.

Ако резултатът от направения антигенен тест е положителен, на съответния гражданин ще бъде направен PCR тест, за да се уточни от кой щам на COVID-19 е заразен, след което ще му бъде осигурен транспорт до неговия дом.

Гражданите, пристигащи в Дания с автомобил, влак или кораб, трябва да представят негативен тест за коронавирус, направен 24 часа преди пристигането на датската граница. Това изискване не се отнася за датските граждани и за чужденците, които постоянно пребивават в Дания или имат разрешение за пребиваване в страната.

Всички, пристигащи в Дания с автомобил, влак или кораб, трябва да си направят нов антигенен или PCR тест за COVID-19, дори и да са представили негативен тест при влизане в страната. Всички те също трябва да се самоизолират за период от 10 дни, дори и резултатите от тестовете им да са негативни. Карантината може да бъде прекратена, ако гражданинът представи негативен PCR тест за COVID-19, направен не по-рано от четвъртия ден след влизането им в Дания.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството ни в Дания на телефон: +45 39 64 24 84; +45 39 63 38 72 и дежурен телефон при спешни случаи в извънработно време: +45 41 276251, или на e-mail: Embassy.Copenhagen@mfa.bg

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Две момичета са ранени след замеряне на влак с камъни
Две момичета са ранени след замеряне на влак с камъни
Мая Манолова и "Отровното трио" ще се явят в коалиция на изборите
Мая Манолова и "Отровното трио" ще се явят в коалиция на изборите