НОВИНИ

Дарко Тасевски за София, Скопие и страстите на стадиона

Дарко Тасевски
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
21:48, 03.06.2022
5853
Чете се за: 02:42 мин.
Европейски футбол
Слушай новината

Футболистът на Славия Дарко Тасевски смята, че жалко и обидно хората да твърдят, че съществува напрежение между македонския и българския народ.

Полузащитникът е роден в Скопие, но играе футбол в отборите на Левски и Славия.

"Баща ми ме запали по футбола. Ние сме футболно семейство, баща ми е играл футбол. Той ме заведе на мач на Вардар Скопие. Юноша съм на клуба, оттам започва кариерата ми на 7-годишна възраст", разказа той в интервю за предаването "Панорама".

Той има 45 мача за националния отбор. През 2007 г. той пристига в Левски от украинския Металург (Запорожие). За 5 години, той води състава към шампионска титла, две Суперкупи на България и победи на европейската сцена.

"Феновете не делят хората по националности. Ако играеш добре, ще те заобичат, без значение от къде си. България е вторият ми дом. Усещането е приятно, хората ме уважават, децата се усещат добре. Роден съм в Скопие, там са моите роднини, но тук е вторият ми дом. Жалко и обидно е, че някои хора смятат, че между македонския и българския народ има проблеми. Ако не усещах любовта към мен, аз нямаше да живея тук. Жена ми е българка, децата ни тук учат. Условията в България са по-добри, все пак е в Европейския съюз. Смятам, че ще е хубаво Северна Македония да влезе в Европейския съюз. Ще има положителни неща, които ще са добри както за Северна Македония, така и за България", смята той.

Според него политическите взаимоотношения между двете страни не влияят на националите на двата тима.

"Футболът може само да ни сближи. Познавам момчетата от националните отбори, те нямат нищо общо с политиката. Почти сме еднакви по отношение на култура и езици. Имаме почти еднакви народни песни и ястия, много неща ни свързват", допълни той.

Цялото интервю можете да видите във видеото.

Гледайте повече от "Панорама"

Автори: Петър Георгиев, Михаил Врабчев и Пламен Андреев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волтова дъга удари 16-годишно момче в Пловдив
Волтова дъга удари 16-годишно момче в Пловдив
Безплатни детски прегледи в "Пирогов" на 4 юни
Безплатни детски прегледи в "Пирогов" на 4 юни