Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Никола Минчев в "Панорама": Никога не сме си правили илюзии, че коалицията ще е лесна

bnt avatar logo
от Любомира Тонева
21:28, 03.06.2022
Чете се за: 05:30 мин.
У нас
Слушай новината

Скандали и напрежение в парламента белязаха политическата седмица. На детския празник 1 юни пред очите на деца, посетители в НС, за малко не се стигна до физическа саморазправа между депутата от "Продължаваме промяната" Искрен Митев и председателя на "Възраждане" Костадин Костадинов. Ден по-късно Христо Петров от "Продължаваме промяната", известен като Ицо Хазарта, се държа непристойно и показа неприличен жест по време на заседание.

Конфликтите в парламента коментира в студиото на "Панорама" председателят на Народното събрание Никола Минчев.

Искрен Митев направи едно изказване от трибуната, в което не спомена нито един народен представител, а спомена руски класически литературен герой, в който г-н Костадинов се припозна. Г-н Костадинов изгражда своя политически образ изцяло върху провокацията, бих казал, че се храни от нея. Неприятно е, че това се случи в пленарната зала, още по неприятното е че пред очите на деца. И двамата понесоха наказанията си. Христо Петров - Ицо Хазарта, показа своето отношение към действието, което колегите от ГЕРБ-СДС направиха - да покажат плакати с надпис "оставка" Да се вдигат едва ли не транспаранти не е най-подходящият начин да поискаш оставка. Хазарта също понесе наказание и мисля, че това вече е затворена страница, заяви Минчев.

Не се опитвам да оправдавам нито един отделен казус, независимо от коя парламентарна група идва, допълни той.

Наказаха със забележка Ицо Хазарта след скандалното селфи в НС

Минчев е категоричен, че "Продължаваме промяната" не го поставя в неудобно положение, напротив в голямата си част тя носи нов начин на правене на политика.

Този политически стил, който се опитваме да налагаме е да убеждаваме своите политически опоненти защо не са прави или защо не сме съгласни, с аргументи, без обиди и с по-малко политически лозунги.

Законодателната ни програма се движи с темпове, които са по-малки от желаното, минава се през коалиционни обсъждания, това отнема време, призна още той.

Относно сложните отношения в коалицията, Минчев заяви:

Самата коалиция без съмнение е сложна. Това е първата в модерната ни история коалиция с 4 парламентарни групи, част от които с коренно различни идеологии. Никога не сме си правили илюзии, че това ще е лесна коалиция, но към момента продължава да бъде единствената възможна в този парламент, така че аз имам убеждението, че тя ще остане още дълго да управлява.

Ще има ли български вариант на закона "Магнитски"?

Председателят на парламента коментира и т. нар. български вариант на закона "Магнитски".

Това е някаква чернова, която изтече без да е ясно кой стои зад нея, изобщо не говорим за законопроект. Това е чернова и не е ясно в кой етап от развитието си е тя, това категорично не е проект, който да заслужава сериозно обсъждане.

По темата с настаняването на бежанците, Минчев обясни, че според него държавата е направила не малко.

Още първоначалният план, който беше осъществен - с настаняването по хотели, беше един много добър начин да бъдат посрещнати тези хора. При вторият стадий на преместването им от хотелите по други бази, се появиха проблеми, което е неизбежно.

Българският парламент прие декларация още в първия ден на войната, в която категорично осъдихме действията на Руската федерация и призовахме за връщане към нормите на международното право и прекратяване на военните действия в Украйна. По отношение на предоставянето на военна помощ имаше повече колебания, но виждаме от изявленията на премиера Кирил Петков, че България ще ремонтира 80 танка, които след това ще бъдат предоставени на Украйна, подчерта Минчев.

Калина Константинова пред НС: Справихме се с предизвикателство, което България никога не е посрещала

Той отговори и на въпроса има ли противоречия между премиера и президента.

Аз съм от "Продължаваме промяната" и в този смисъл се солидаризирам с премиера, но има нормално противопоставяне на мнение между отделни институции, не бих казал, че се наблюдават остри противоречия.

Несъмнено, времената в които вижданията на всички държавни институции се определяха от един властови център, са вече зад нас, каза в заключение Минчев.

Целия разговор вижте във видеото

Гледайте повече от "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любослав Пенев проведе първа тренировка в ЦСКА 1948
Любослав Пенев проведе първа тренировка в ЦСКА 1948
Ван Гаал: Де Бройне е най-добрият в света и заслужава „Златната топка“
Ван Гаал: Де Бройне е най-добрият в света и заслужава „Златната топка“