НОВИНИ

Национален протест на служителите на затворите ще има - срещата им в правосъдното министерство завърши без успех

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:15, 03.06.2022
Чете се за: 02:37 мин.
Регионални
Слушай новината

Служители в затворите и съдилищата протестираха предупредително в 18 града. На места към надзирателите се присъединиха и работещи в МВР и в Пожарната безопасност. Исканията - по-високи заплати, по-добри условия на труд, реформи и край на съмнителните обществени поръчки.

Демонстрации днес имаше в цялата страна.

Исканията са едни - по-високи заплати и по-добри условия на труд.

"Нашите искания са от 13 години насам - изравняване на заплатите в сектор "Сигурност", съответно индексация на заплатите, съобразени с инфлацията в нашата държава. Всяко ново правителство започва с анализи, от нулата и в крайна сметка не стигаме до никъде", каза Емил Велков, председател на синдикално дружество "Затвора-София".

Днешната поредна среща в Министерството на правосъдието също завърши без успех.

"Оценяваме срещата като неудовлетворителна, не получихме никакви индикации за изпълнение на поставените от хиляди протестиращи днес, нито план и посока за реформи. Не се отказваме от протестите и вървим към подготовка за национален протест на 12 юни", каза Цветан Михайлов, член на УС на синдикат на служителите на затворите в България.

Ще има ли голям протест на служителите в затворите?

Зам.-министър Дечев обясни, че синдикатът на Съюза на работещите в затворите сами са напуснали работната група, която трябва да изработи функционален анализ за работата в сектора. И сега министерството сами трябвало да го изготвят. Каза и че служителите в сектор "Сигурност" са достатъчни, но не добре разпределени.

"Ние, като ръководство на министерството считаме, че има ресурс за оптимизация на работата и по-справедливо натоварване. Има арести в страната, където 22 надзиратели отговарят за един арестант, в София имаме затвори, където съотношението е 50 към един, а заплатите са еднакви", каза Емил Дечев, заместник-министър на правосъдието.

Затова ръководството ще предложи решения за по-равномерно натоварване на труда в главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и дирекция "Охрана". След коалиционното заседание днес финансовият министър Асен Василев каза, че 20% увеличение ще получат само секторите, който са извършили оптимизация. Сред тях е и правосъдното министерство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
123 000 души са дарили кръв у нас през 2021 г.
123 000 души са дарили кръв у нас през 2021 г.
Банкова служителка от Стралджа е източвала сметки на клиенти
Банкова служителка от Стралджа е източвала сметки на клиенти