НОВИНИ

Със 150% е скочило натоварването на ръководителите на полети заради войната в Украйна

Николай Минков
от Николай Минков
20:30, 03.06.2022
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Войната в Украйна доведе до забрана за граждански полети във въздушното пространство в зоната на конфликта и над част от Черно море и това пренасочи самолетния трафик над България. Със 150% е скочило натоварването на ръководителите на полети, съобщи за "По света и у нас" заместник-директорът на Ръководство въздушно движение Иван Дяксов. Репортаж от оперативната зала на РВД на Николай Минков.

Пламен Витков четвърта година е ръководител на полети. Признава, че войната в Украйна е повишила натовареността на РВД.

Повиши се прелитането на оперативен трафик най-вече военни, изтребители и т.н. Особеността е прелитането на военни, с които се пази по-голяма сепарация поради вида на техните въздухоплавателни средства, обясни той.

Увеличеното присъствие на военнотранспортни самолети и изтребители над България, които по принцип не се съобразяват с установените въздушни трасета на гражданското въздухоплаване, поставя на изпитание качествата на ръководителите на полетите.

Какви са те, обяснява Пламен Витков:

Доколкото е възможно, многофункционалност - да правиш две неща едновременно. Най-вече да се вземат бързи решения, да можеш да правиш бързи сметки, тъй като основно работата представлява бързи сметки да прецениш на какво разстояние ще се разминават два самолета и бързо да вземеш решение как да ги разминеш възможно най-безопасно.

Освен повишен военен въздушен трафик, войната в Украйна пренасочи в зоната за отговорност на българското РВД и гражданските самолетни маршрути.

Голяма част от трафика вече избягва полети над Черно море и се насочват към Централната част на България или всъщност натоварват повече определени сектори. Или това са т.н. при нас група сектори "София", сравнено с 2019 г. имаме до 150% и повече натоварване на отделни сектори. Иначе като цяло имаме около 10 - 15% увеличение на трафика, обяснява Иван Дяксов - зам.-директор на ДП "Ръководство въздушно движение" (BULATSA).

Заради постоянно променящия се трафик, се налага ръководителите на полети да работят при динамични графици.

24 часа имаме пикове около обяд. Вечерта, когато трябва да осигурим повече сектори, това означава повече ръководител полети на работа, но около 20-25 човека, говоря, в тази зала имаме на дежурство, казва Иван Дяксов - зам.-директор на ДП "Ръководство въздушно движение" (BULATSA).

Заради повишената натовареност в момента тече конкурс за ръководител на полети.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов се класира на полуфинал в Познан
Димитър Кузманов се класира на полуфинал в Познан
123 000 души са дарили кръв у нас през 2021 г.
123 000 души са дарили кръв у нас през 2021 г.