НОВИНИ

Държавата срещу организираната престъпност в Еквадор

От понеделник е в сила 60-дневно извънредно положение

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:51, 10.01.2024
Чете се за: 04:40 мин.
По света
Слушай новината

Президентът на Еквадор обяви война на организираната престъпност и изпрати армията срещу въоръжени банди и терористични формирования. Часове по-рано въоръжени лица нахлуха в телевизионно студио по време на живо предаване и принудиха присъстващите да легнат на пода. Нападението приключи с двама ранени и 13 арестувани. В Еквадор от понеделник е в сила 60-дневно извънредно положение, обявено след изчезването от затвора на известен бандитски бос. Перу също обяви извънредно положение заради насилието в Еквадор.

Еквадор е в състояние на "вътрешен въоръжен конфликт" и армията е мобилизирана за "неутрализиране" на организираната трансгранична престъпност и терористични организации, обяви президентът Даниел Нобоа след нападението в пряк ефир срещу телевизионно студио в град Гуаякил. Гости и служители на медията се молиха за живота си. Един от операторите е бил прострелян в крака, негов колега е със счупена ръка.

- Бяхме в нюзрума. Колега с ужас на лицето каза: "Идват да ни убият. Вече са в сградата. Успоредно с това чух изстрели, силен шум. След това се измъкнах от мястото, където беше редактора, грабнах мобилния си телефон и хукнах като луд да се крия на сигурно място.

Впоследствие властите задържаха 13 заподозрени, които ще бъдат наказани за тероризъм. След нападението Гуаякил се събуди като призрачен град.

Родолфо Туаз - охранител: "Изглежда ужасно. Улиците са пусти, магазините са затворени. Сякаш пандемията от ковид се завръща."

Поне 10 души, включително двама полицаи, са били убити от началото на извънредното положение в понеделник с полицейски час от 23 до пет сутринта. То беше въведено след серия затворнически бунтове и бягства в поне шест изправителни заведения и други прояви на насилие, за което властите обвиняват криминални групировки. Указът посочва като "военна цел" 22 банди. Ситуацията ескалира след изчезването от килията му на лидера на бандата "Лос Чонерос" - Адалфо Масиас (Фито) в неделя. По случая са арестувани двама надзиратели.

Фито е осъден на 34 години за наркотрафик, убийства и организирана престъпност. Смята се, че бандата "Лос Чонерос" е свързана с мексиканския наркокартел Синалоа и стои зад убийството на кандидат за президент на Еквадор миналата година. Около 40 затворници, включително друг осъден наркобос, успяха да избягат от друго изправително заведение. Престъпници отвлякоха поне седем полицаи и заставиха един от тях да прочете пред камера заплашително послание до президента Нобоа. Столицата Кито е в хаос след нападението срещу телевизията, казват пред Ройтерс жители на града. Полицията е евакуирала сградата на правителството от съображения за сигурност.

"Сънародници, страната преживява истински кошмар, нещо доскоро немислимо и невъобразимо. То е резултат от систематичното унищожаване на правовата държава, от грешките и омразата, натрупани през последните седем години, на които ние сме една от основните жертви", заяви Рафаел Кореа - бивш президент на Еквадор.

Еквадор е сред най-големите доставчици на банани в света, изнася и петрол, кафе, какао и рибни продукти. Ескалацията на насилието в страната обаче се свързва с борба между местни и чуждестранни наркокартели за контрола върху маршрутите за кокаин към САЩ и Европа. Вашингтон осъди "наглите нападения" и е в готовност да окаже съдействие на еквадорските власти. Евросъюзът заклейми прякото нападение срещу демокрацията и правовата държава в Еквадор.

снимки: БТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марица Пловдив загуби от италианския Скандичи в Шампионската лига по волейбол за жени
Марица Пловдив загуби от италианския Скандичи в Шампионската лига по волейбол за жени
Монтана 2003 отстъпи на Партизан 1953 в Адриатическата лига по баскетбол за жени
Монтана 2003 отстъпи на Партизан 1953 в Адриатическата лига по баскетбол за жени