НОВИНИ

Държавен преврат в Мианмар: Военните арестуваха гражданските лидери

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
06:41, 01.02.2021 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Държавен преврат в Мианмар. Военните обявиха, че поемат властта след като задържаха фактическата лидерка на страната Аун Сан Су Чжи, президентът Вин Мин и други висши представители на управляващата Национална лига за демокрация. Съединените щати и ООН осъдиха преврата и призоваха за освобождаване на задържаните. Евросъюзът се обяви за възстановяване на легитимното правителство.

Прекъснати са мобилният интернет и телефоните в големите градове, войници патрулират по улиците на столицата Найпидо и най-големия град Янгон. Хората се запасяват с продукти от първа необходимост и теглят пари от банкоматите. Някои от машините не работят, банките остават затворени. В страната е обявено извънредно положение.

Конфликтът възникна след избори на 8 ноември - втори след края на военното управление през 2011-та. Вотът спечели убедително Националната лига за демокрация, но военните оспориха резултата и поискаха отлагане на насрочената за днес сесия на новоизбраната долна камара на парламента.

Аун Сан Су Чжи прекара близо 15 години под домашен арест и за мнозина беше символ на борбата за човешките права. През 1991-ва тя получи Нобелова награда за мир. През 2015-та нейната партия спечели първите свободни избори от четвърт век.

Международната репутация на Аун Сан Су Чжи обаче пострада заради репресиите срещу мюсюлманското малцинство Рохинги и нежеланието й да осъди действията на армията. Хиляди рохинги избягаха в Бангладеш през 2017-та година. Лидерът на Рохингите днес призова международната общност да възстанови демокрацията в Мианма "на всяка цена".

Вашингтон се обяви против всеки опит за промяна в резултата от последните избори. ООН призова армията да уважи волята на народа. Евросъюзът поиска незабавно и безусловно освобождаване на всички задържани.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има опасност от покачване нивата на реките Марица, Арда, Доспат, Места и Струма
Има опасност от покачване нивата на реките Марица, Арда, Доспат, Места и Струма
ЕК: До март - 9 милиона дози допълнително от "Астра Зенека"
ЕК: До март - 9 милиона дози допълнително от "Астра Зенека"