НОВИНИ

Деца остават без издръжка заради тромава наредба, предупреждават частните съдебни изпълнители

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
14:54, 18.02.2022
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
репортаж бнт прокуратурата проверява случая насилие столична детска ясла
Слушай новината

От Камарата на частните съдебни изпълнители настояват за промени в Закона за държавния бюджет между първо и второ четене. В писмо до правителството и Народното събрание те призовават да се увеличи определеният размер на изплащаната от държавата издръжка.

Присъжданите в последните години от съда суми, са в пъти по-високи от максималния размер на издръжката, изплащана от държавата, който не е променян от 2009 г.

Съгласно текста от приетия на първо четене Закон за бюджета за 2022 г. максималният размер на присъдената издръжка, която се плаща от държавата, е 90 лв.

Това е крайно недостатъчно, за да осигури екзистенцминимума за едно дете, казват от Камарата. Определеният размер е и значително по-нисък от минимално определената сума за издръжка, съгласно Семейния кодекс, която е 1/4 от минималната работна заплата за страната.

В писмото си частните съдебни изпълнители настояват да се увеличи размерът на изплащаната от държавата издръжка, така че да се осигурят необходимите средства за нормален живот и развитие на едно дете, и те да са не по-малко от минимално определения размер на издръжката съгласно Семейния кодекс.

Камарата на ЧСИ призовава да се направят промени и в Наредбата за определяне на реда за заплащане от държавата на присъдена издръжка, която в сегашния си вид е изключително тромава и оставя стотици деца без издръжка. Целта е сумите да могат бързо и лесно да достигат до правоимащите лица и ЧСИ да могат да съдействат в максимална степен на гражданите.

Спрямо длъжниците, които имат официални доходи и имущество, процедурата няма пречки. Не така стои въпросът обаче в случаите, когато се констатира липса на доходи и имущество и дължимата издръжка не може да бъде събрана.

Като компенсаторен механизъм в тези случаи Семейният кодекс предвижда изплащането на присъдената сума да се извършва от държавата. Предвидено е на всеки 6 месеца да се извършва пълно проучване на имуществото на длъжника. То обаче се бави във времето, защото е свързано с множество справки и информация от различни органи, институции и юридически лица, които в повечето случаи не пристигат едновременно, а понякога се бавят седмици, дори месеци.

Всяко забавяне при съставянето на констативните протоколи от обследването на имуществото пък води до спиране на плащането.

Процедурата е изключително тромава и тежка, често невъзможна, казват в писмото си Камарата на ЧСИ. И допълват, че по този начин стотици деца остават без средства за издръжка за дълги периоди от време, а социалните функции на държавата в тази връзка изобщо не се постигат.

От Камарата отчитат, че годишно се образуват десетки хиляди дела в полза на граждани, по които се събират над 150 млн. лв. всяка година. Това са суми за неизплатени заплати, издръжки, невърнати заеми, обезщетения на пострадали при ПТП и тежки криминални престъпления.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж загина при тежка катастрофа край шуменското с. Дибич
Мъж загина при тежка катастрофа край шуменското с. Дибич
Церемонията, която можеше да не се състои, все пак се проведе в Пекин
Церемонията, която можеше да не се състои, все пак се проведе в Пекин