НОВИНИ

Делегация на ЮНЕСКО е на посещение у нас

bnt avatar logo
от БНТ
16:01, 07.03.2023
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Слушай новината

В първия ден от посещението делегацията на ЮНЕСКО бе в Националния археологически музей при БАН, а след това проведе среща с вицепрезидента Илияна Йотова.

Г-жа Йотова изтъкна ролята на ЮНЕСКО и на „меката дипломация“ чрез култура и изкуство. Тя отбеляза и важността на системата на образованието в тези процеси. Илияна Йотова говори и за ролята на кирилицата в историята на световната цивилизация и за нейния принос при изграждането на българската държава и културно развитие.

Вицепрезидентът на България изтъкна важността на стратегическия проект за културен център на остров „Св. св. Кирик и Юлита“, Созопол. Г-жа Йотова разясни защо той се подкрепя от президентската институция и колко е важно тази подкрепа да бъде осъществена чрез държавните органи. Защото идеята не е само да съхраним острова, но и историята, която носи, подчерта Илияна Йотова. България е средище на различни цивилизации и култури и този проект може да покаже това. Той е важен не само за България и за региона, но и за Европа, отбеляза тя.

Г-жа Йотова акцентира и върху партньорството с френската държава и подписаната междуправителствена Декларация за намерение за проекта за създаване на центъра, който среща подкрепа от българските институции и местната общност. Важно е да съчетаем националното финансиране с възможностите за международно проектиране, отбеляза още вицепрезидентът на България и изтъкна, че всестранната подкрепа от ЮНЕСКО е много важна за нас в този контекст.

Помощник-генералният директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне акцентира върху високата оценка, която се дава на България за опазване на културното наследство, по-специално – недвижимото. Тази работа, която върши България, я превръща в стратегически партньор на ЮНЕСКО, каза той. Представителят на ЮНЕСКО се съгласи с вицепрезидента на нашата страна, че меката, нежната дипломация на културата е много ценна в наши дни.

Г-н Отоне припомни конференцията на ЮНЕСКО в Мексико, когато 150 държави членки на ООН се обединиха около ролята на културата като благо за човечеството. Амбицията на ЮНЕСКО е планът за дейността до 2030 г. да бъде фокусиран върху културата, която трябва да е основен стълб в политиката на държавите. Устойчивото развитие може да се основава преди всичко върху културата – това бе друго заключение в разговора.

Помощник-генералният директор на ЮНЕСКО изрази надежда, че посещението ще позволи да се очертаят възможностите за подкрепа, за да изпъкнат предимствата и значението на проекта „Св. св. Кирик и Юлита“ сред множеството предложения за подкрепа, които са отправени към световната организация. Той изтъкна, че проектът е многофункционален и интересен.

Колко са важни културата и образованието в решаването на най-важните въпроси, особено по време на кризи, каквато е войната с Украйна – това бе друг акцент в разговора.

Голямото предизвикателство според Ернесто Отоне в настоящия момент е да бъде опазено културното наследство в райони на война. Ролята на световната организация е да се намесва след конфликтите и при преодоляването на последиците от тях.

Да се засилва работата на международните организации, особено ООН и ЮНЕСКО, пожела Илияна Йотова, защото „кризите настъпват, когато културата отстъпи“.

На срещата бяха обсъдени и усилията на ЮНЕСКО към положителна промяна в статута и положението на хората на изкуството, както и нуждата от адекватно законодателство в областта.

Делегацията вече е Пловдив, където ще посети „Епископската базилика“. Кандидатурата на Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол бе включена в Индикативния списък на ЮНЕСКО за важни културни и природни обекти през 2018 година. Това е ярко признание за значимостта на културното наследство на нашата страна, а Базиликата е сред най-впечатляващите паметници в България.

След Базиликата гостите ще посетят и „Капана“ – квартала за творческите индустрии в Пловдив. Следва посещение в Созопол.

Припомняме, че през ноември 2022 г. бе учреден Инициативен комитет, който работи за превръщането на созополския остров „Св. св. Кирил и Юлита” в Световен център за изкуствата.

Снимки: Пресцентър на Министерство на културата и Прессекретариат на президента

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев се класира за втория кръг на "Чалънджър" в Лугано
Адриан Андреев се класира за втория кръг на "Чалънджър" в Лугано
Елизара Янева с победа на тенис турнир за жени в Анталия
Елизара Янева с победа на тенис турнир за жени в Анталия