НОВИНИ

Демонстрации в знак на солидарност с народа на Беларус и задържания Протасевич

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:17, 29.05.2021
Чете се за: 02:47 мин.
Русия
демонстрации знак солидарност народа беларус задържания протасевич
Слушай новината

Втори ден продължават разговорите в Сочи между президентите на Русия и Беларус.

Срещата протича на фона на нови американски санкции срещу Минск заради отклонения самолет на "Райънеър" и последвалото арестуване на беларуски опозиционен журналист на борда.

Демонстрации в знак на солидарност с народа на Беларус и със задържания Роман Протасевич и приятелката му София Сапега имаше във Варшава и Вилнюс.

Проявите за солидарност към Беларус са по призив на опозиционният лидер в изгнание Светлана Тихановская, която поведе шествието в литовската столица. Днес се навършва една година от ареста на съпруга й Сергей Тихановски.

Арестът сложи началото на протести, последваха силовите действия на правителството след президентските избори през август. Опозицията и Западът определят вота като манипулиран.

"Преди година не можехме да си представим, че ние, обикновените хора, можем истински да се противопоставим на този, които от години заседава в Двореца на независимостта и не обръща внимание на своя народ. Не можехме да си представим, че на протестите ще видим толкова хора, че ще бъде невъзможно да се преброят и, че лидерите на Европейския съюз и на Съединените щати ще разговарят с нас и ще искат разследване на действията на режима", каза опозиционният лидер Светлана Тихановская.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли призова всички летища в Европейския съюз да публикуват снимка на задържания Роман Протасевич с призив той и София Сапега да бъдат освободени.

В началото на седмицата Евросъюзът затвори летищата си и въздушното си пространство за беларуски самолети и посъветва европейските авиопревозвачи за избягват беларуско въздушно пространство.

"Ер Франс" и "Луфтханза" съобщиха, че са получили одобрение от Русия за въздушни коридори към страната, които не минават през Беларус.

Белият дом заедно с Евросъюза подготвя списък от насочени санкции срещу висши беларуски представители. Вашингтон отмени споразумение от 2019 г. между Вашингтон и Минск за достъп на авиопревозвачи на двете страни до въздушното пространство на всяка от тях.

От 3 юни Съединените щати връщат санкциите за "пълно блокиране" на девет държавни предприятия на Беларус. Вашингтон настоява за обективно международно разследване по отклонения самолет на 23 май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
32 години от началото на "голямата екскурзия"
32 години от началото на "голямата екскурзия"
Засипан ли е плаж "Смокиня" с нов пясък?
Засипан ли е плаж "Смокиня" с нов пясък?