НОВИНИ

Денков: Единственият, който владее службите към днешна дата, е президентът

Николай Денков
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
19:23, 06.11.2023
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

"Да погледнем фактите - всички ръководители на служби днес са назначени лично от президента чрез неговите служебни правителства". Така премиерът Николай Денков отговори на критиките на президента Румен Радев от по-рано днес във връзка с поисканото предсрочно освобождаване на директора на ДАНС Пламен Тончев

"Ако ще използваме термини като овладяване на службите, единственият, който може да е овладял службите днес, е президентът. Досега никога не съм поискал да се смени някой от ръководителите на службите, защото нямаше причина. Днес има - първият тур на изборите протече без машини. Това има своите последствия - от една страна - намалено доверие към изборния процес, от друга - изключително голям брой невалидни бюлетини заради това, че няма машини. Това се дължи основно на действията на един заместник-председател на ДАНС".

Денков отправи въпрос към президента Радев - готов ли е да поема отговорност всеки път, когато възникне проблем с националната сигурност. Припомни, че още миналия петък е поискал оставката на зам.-председателя на ДАНС Деньо Денев (автор на справката за машинното гласуване). "Ако тя беше подадена, този разговор нямаше да го водим в момента", добави премиерът.

Според Николай Денков се прави опит цялата отговорност за скандала с машините да се прехвърли върху зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов.

"Ако погледнете справката от ДАНС, там пише, че този зам.-министър е създал предпоставки да възникнат рискове за по-голямо недоверие към машините. А зам.-председателят на ДАНС използва тази предпоставка, за да създаде такава информационна кампания, че машините да отпаднат от първия тур".

Денев е нарушил закона като първо е написал справка с неверни и манипулативни твърдения, а после не я класифицирал, поради което тя е станала достояние на изключително много хора, посочи премиерът.

"Правилният начин беше да провери информацията и да я изпрати само до хората, които биха могли да вземат решение дали тя да бъде разпространена в широк формат".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима важни играчи се завръщат в състава на Черно море за мача с Арда
Трима важни играчи се завръщат в състава на Черно море за мача с Арда
Златомир Загорчич: Имаме нужна от по-качествен нападател
Златомир Загорчич: Имаме нужна от по-качествен нападател