НОВИНИ

Новак Джокович излетя от Австралия към Дубай

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:16, 16.01.2022 (обновена)
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Слушай новината

Министърът на имиграцията на Австралия Алекс Хоук потвърди, че Новак Джокович е напуснал страната след като окончателно загуби съдебната битка.

Новак Джокович напусна Австралия

Съдиите отхвърлиха жалбата на сръбския тенисист срещу анулирането на визата му и потвърдиха решението на австралийското правителство, че неваксинираният Джокович представлява заплаха за общественото здраве.

Джокович пристигна на летището в очакване на депортацията си (Видео)

Така тенис звездата, поставен под номер 1 в схемата, загуби шанса да защити титлата си на Аустрелиън оупън.

В изявление Новак Джокович заяви, че е крайно разочарован от съдебното решение, но ще се съобрази с него.

Новак Джокович: Разочарован съм, но уважавам решението на съда

Край на сагата с австралийската виза на Новак Джокович и на надеждите му да участва в откритото първенство по тенис в Мелбърн.

Сръбският тенинист ще бъде депортиран от Австралия, след като загуби обжалването в съда. Това означава и 3-годишна забрана за влизане в страната.

Трима федерални съдии потвърдиха решението, взето в петък от министъра на имиграцията, с което анулира визата на тенис звездата с аргумента, че представлява заплаха за общественото здраве и оставането му в Австралия може да доведе до засилване на настроенията срещу ваксините.

"Разпореждането на съда е: първо, изменената молба се отхвърля. Второ, мотивите ще бъдат публикувани по-късно". - заяви в съдебната зала съдия Джеймс Олсоп

Австралийското правителство приветства решението. Джокович заяви, че е дълбоко разочарован от решението на съдебния състав, но че ще съобрази с него и ще съдейства във връзка с депортирането му. Той изрази надежда, че сега фокусът отново ще се върне върху тениса и Аустрелиън оупън.

Не закъсняха и първите реакции на фенове пред офиса на адвокатите на Джокович, където той отиде, за да проследи съдебното заседание.

"Ужасно е, ужасно! Особено след като е бил поканен тук и всички документи са минали. След това всичко се превърна в цирк", каза Горан Забич, привърженик на Новак Джокович.

Всичко започна преди 10 дни на летището в Мелбърн, където при пристигането си Джокович беше задържан от граничните власти, а визата му анулирана.

След това съдът постанови, че решението е необосновано, но австралийският имиграционен министър повторно я отне.

ATP излезе със становище за отмяната на визата за Новак Джокович

Джокович беше поставен под №1 в схемата и според жребия трябваше да изиграе първия си мач утре. Вместо Ноле в Откритото първенство ще участва 150-я в ранглистата Салваторе Карузо.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След среща с COVID-19: Тео Ушев рисува очите на спасителите си
След среща с COVID-19: Тео Ушев рисува очите на спасителите си
ATP излезе със становище за отмяната на визата за Новак Джокович
ATP излезе със становище за отмяната на визата за Новак Джокович