НОВИНИ

Депутатите се върнаха на работа

живо депутатите връщат работа
bnt avatar logo
от БНТ
07:57, 01.09.2023
Чете се за: 07:20 мин.
У нас
Слушай новината

Народното събрание започва пленарната си сесия с блиц и парламентарен контрол. След ваканцията депутатите започват работа в обновената преди три години пленарна зала в сградата на бившия Партиен дом на площад "Княз Александър I".

Заседанието започна в 9:00 часа с химните на България и на ЕС. След откриването по традиция парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, "Продължаваме Промяната" – "Демократична България", "Възраждане", ДПС, "БСП за България" и "Има такъв народ" представят основните си приоритети за новия политически сезон.

Десислава Атанасова, ГЕРБ-СДС: Трябва да бъдат приети редица закони, които да наваксат изоставането в ПВУ

Именно компромисът, който направихме с избора на настоящото правителство, ни задължава да бъдем както максимално конструктивни, така и максимално критични по отношение на изпълнителната власт. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в началото на есенната сесия на Народното събрание.

"За да има смисъл настоящото управление и мнозинството, което го подкрепя, още в рамките на тази сесия трябва да бъдат приети редица закони, които да наваксат изоставането в Плана за възстановяване и устойчивост, да положат основата на ефективна реформа в комисията за борба с корупцията, както и да гарантират, че в максимално кратък срок от време ще бъде осъществена дълбока правосъдна реформа, заяви Десислава Атанасова.

Атанас Атанасов, ПП-ДБ: Българските граждани са ни избрали да решаваме техните проблеми

"Българските граждани са ни гласували доверие и са ни изпратили във висшия орган на държавната власт да решаваме техните проблеми и да създадем условия за живот, които да ги поставят наравно с гражданите от останалите страни в ЕС, а не да изпитват затруднения да си пратят битовите сметки, лекарства и стоките от малката потребителска кошница. Да бъдем на висотата на отговорността, която ни е гласувана от българските граждани".

Костадин Костадинов, "Възраждане": На път сме да влезем в национална катастрофа

Днес един българин - Милан Димитров, ще бъде съден в Гърция за екстрадиция в САЩ, обяви председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов в декларация от името на партията при откриването на новата пленарна сесия на 49-ото Народното събрание.

Според Костадинов този частен случай е останал скрит от обществеността и представителите на управляващите партии, но е симптоматичен за начина, по който България се развива през последните 34 години. "Досега в нашата история винаги България е излизала от големи войни с национални катастрофи. Сега сме на път да влезем в национална катастрофа", поясни лидерът на "Възраждане".

Мустафа Карадайъ, ДПС: Настояваме дневният ред на хората да стане дневен ред на политиците

"Днес ние от ДПС смятаме, че трябва да се осигури сигурността на гражданите на фона на растящите цени на основните потребителски стоки. Действията на държавата са постфактум".

Лидерът на ДПС отбеляза, че сме на прага на местните избори, които са изключително важни и изискват отговорно отношение.

Корнелия Нинова, БСП: Това е правителство на задкулисието

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви при откриването на есенната сесия на Народното събрание, че преди 3 месеца с много сглобки и задкулисие се създаде правителство, подкрепяно от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

"Това е правителство на задкулисието", заяви тя и обвини управляващите, че не ги движи българския интерес, а личният им интерес.

Според Нинова, управляващото мнозинство е демонстрирало законодателна немощ и юридическа некомпетентност и посочи приемането на закони, които е трябвало да бъдат променяни веднага след това – законът за съдебната власт, за домашното насилие, за движение по пътищата.

Нинова смята, че прекратяването на концесията на "Росенец" започва да се отразява на цените на горивата. Тя обвини правителството, че създава несигурност в енергийния сектор.

Тошко Йорданов: Днес е позорен ден, защото НС започва работа в централата на БКП

Днес е един позорен ден от най-новата българска история, защото Народното събрание започва работа не в сградата на Народното събрание, а в централата на Българската комунистическа партия. Това каза в декларация председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

"Никой в тази страна не нарича тази сграда Народно събрание, всички я наричат Партийния дом, защото тя е точно това – Партийният дом на БКП", добави той.

Радостин Василев, независим депутат: Премиерът да подаде оставка още днес. Още докато бях в ПП знаехме, че бащата на Кирил Петков разговаря с Алексей Петров

"Днес г-н Борисов призна, че се е срещал с Алексей Петров и че той е бил много близък с бащата на Кирил Петков. Ама аз това го знам, той Кирил Петков не го е крил от нас, докато бях в ПП. Тези хора трябва да бъдат изправени пред съда, не само заради записа, който аз разкрих, а заради всичките си действия, които умножават ефекта на записа по пет", заяви Радостин Василев.

Той разкритикува работата на Министерския съвет и призова премиера Николай Денков да подаде оставка пред Народното събрание още днес:

"Първо, тяхната вътрешна политика - нула. Показни убийства, мигранти в средата на страната, заловени заради катастрофи, улична разправа. Хората започнаха да взимат нещата в свои ръце заради това, че вътрешният министър не се справя със своите функции."

Според Василев външната ни политика се състои в това да "гостуваме в бункери на Зеленски" и да "слугуваме на война, която може да унищожи цялата ни държава". Заяви, че няма икономическа стабилност в страната и се аргументира с цените на горивата и на храните.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йордан Терзийски, ПП-ДБ: Надявам се парламентът да продължи със същия темп на работа
Йордан Терзийски, ПП-ДБ: Надявам се парламентът да продължи със същия темп на работа
Служители на агенциите по рибарство и борба с градушките на протест за достойно заплащане
Служители на агенциите по рибарство и борба с градушките на протест за достойно заплащане