НОВИНИ

Депутатите ще обсъдят намаляване на административната тежест за посредническа дейност

депутатите обсъдят намаляване административната тежест посредническа дейност
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
08:57, 15.02.2024
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Депутатите ще разгледат на първо гласуване промени в Закона за насърчаване на заетостта според програмата за работа през седмицата. Вносители са депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Целта на предложените промени е да бъде подобрена регулаторната политика в контекста на процеса на присъединяване на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Затова се предвижда намаляване на административната тежест за физическите и юридическите лица, извършващи посредническа дейност, както и за предприятията, осигуряващи временна работа. За целта ще бъдат обединени три регистъра и съществуващата в Агенцията по заетостта информационна система ще бъде надградена до единен централизиран електронен регистър. Законопроектът е в изпълнение на влезлите в сила от септември 2023 г. разпоредби на Закона за електронното управление за водене на регистри в електронна форма, пишат в мотивите си вносителите. За реализиране на законопроекта не са необходими допълнителни финансови средства.

Очаква се депутатите да продължат с дебата и гласуването на първо четене на изменения в Закона за устройство на територията, внесени от Младен Шишков от ГЕРБ-СДС. Обсъждането започна вчера, но поради изчерпване на пленарното време бе прекратено и не се стигна до гласуване.

В програмата на Народното събрание е също първото четене на промени в Закона за предприятията на социалната и солидарна икономика.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА се разделя с Майкъл Естрада
ЦСКА се разделя с Майкъл Естрада
Президентска амнистия в Унгария провокира протест срещу Орбан
Президентска амнистия в Унгария провокира протест срещу Орбан