НОВИНИ

Депутатите ще разгледат на първо четене промени в Кодекса на труда

живо депутатите разгледат първо четене промени кодекса труда
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
08:54, 08.02.2024
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Депутатите ще разгледат на първо четене промени в Кодекса на труда. Внесени са два законопроекта за изменения. Първият е внесен от Министерския съвет, а другият от лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов и група народни представители.

Целта на законодателните изменения, предложени от народния представител Костадин Костадинов, е да бъде премахнат шестмесечния срок за изплащане на обезщетения при незаконни уволнения, като се предлага обезщетението за оставане без работа при оспорване на уволнението да обхваща целия период, през който работникът е останал без работа до неговото възстановяване.

Предложените от Министерския съвет промени са свързани с работата от разстояние и са насочени към осигуряване на гъвкавост на организацията на работа и сигурност за страните от трудовото правоотношение, включително и по отношение на организацията на здравословни и безопасни условия на труд, отчитането на работа и контрол на работното време.

Регламентира се и възможността за използване на автоматизирана система за отчитане на работно време, като според предложените промени работодателят е длъжен, при поискване, да предостави данни от нея на работника. С промените се въвежда „право на изключване”, което дава право на работника, който извършва работа от разстояние, да не отговаря на инициирана от работодателя комуникация по време на междудневната и междуседмична почивка.

Очаква се депутатите да разгледат и проект на решение за определяне на Комисия за одитиране на годишните финансови отчети на Сметната палата за 2019 г., 2020 г., 2021 г., 2022 г. и 2023 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кола блъсна 12-годишно момче в Бургас
Кола блъсна 12-годишно момче в Бургас
Третият поставен Карен Хачанов продължава към четвъртфиналите в Марсилия
Третият поставен Карен Хачанов продължава към четвъртфиналите в Марсилия