НОВИНИ

Девет държави създадоха група в подкрепа на премахване на принципа на единодушие в ЕС

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:17, 05.05.2023
Чете се за: 01:52 мин.
По света
европейският съюз започва преговори членство северна македония албания
Слушай новината

Девет държави в ЕС създадоха група за приятелство, която ще настоява за премахването на принципа на единодушие в ЕС при взимането на решения, свързани с външната политика и сигурността. В групата участват Белгия, Финландия, Франция, Германия, Италия, Люксембург, Холандия, Словения и Испания. Целта ѝ е да подобри ефективността и скоростта при взимане на решения, свързани с външната политика и сигурността, които в момента се взимат с единодушие.

В обща позиция деветте държави подчертават, че на фона на агресивната война на Русия срещу Украйна и нарастващите международни предизвикателства, пред които е изправен ЕС, външната политика на ЕС се нуждае от улеснени процедури, за да укрепи ЕС като външнополитически фактор. Деветте държави казват, че групата е отворена и за други членове и ще споделя своите обсъждания по прозрачен начин с всички останали държави-членки.

Създаването на групата става на фона на обсъжданията на 11 пакет от санкции срещу Русия, който трябва да бъде представен от Европейската комисия в следващите дни. Налагането на санкции срещу Русия винаги е свързано със спорове и пазаралъци между държавите-членки, които се възползват от принципа на единодушие, за да постигнат свои национални цели. От същия принцип се възползва и България, когато блокира преговорите с Република Северна Македония като по този начин забави и началото на преговори с Албания.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лъчезара Пекова ще участва на Международния турнир Ritam Cup 2023
Лъчезара Пекова ще участва на Международния турнир Ritam Cup 2023
Ансамбълът на България за девойки поведе в класирането на многобоя в Гдиня
Ансамбълът на България за девойки поведе в класирането на многобоя в Гдиня