НОВИНИ

Димитър Главчев: Правителството организира, но не участва в изборите

Николай Минков
от Николай Минков
14:00, 11.04.2024 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
главчев стратираме интензивната подготовка честни свободни избори юни
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Близо 99 милиона лева ще струва предстоящия вот 2 в 1, реши служебното правителство на първото си редовно заседание. Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че основната задача е организирането на честни прозрачни избори, което ще бъде първи и основен приоритет на кабинета. Външният министър Стефан Димитров обяви, че в бюджета са заложени достатъчно средства, които да обезпечат гласуването в чужбина.

Кратко първо заседание на новото служебно правителство. Само 10 точки в дневния ред. Най-важната - план-сметката за предстоящите извънредни избори. Още в самото заседание служебният министър-председател заяви, че честността на вота е безалтернативно. Обърна се и към бъдещите критици на неговия кабинет с думите, че правителството организира, но не участва в изборите. Даде заявка, че той и неговите министри ще решават и неотложните въпроси, които възникват, извън организацията на изборите с думите, че държавата не може да бъде на изчаквателен режим.

Служебният премиер Димитър Главчев обяви старта на интензивната подготовка за изборите със заявката те да са честни и прозрачни:

"Честността на вота е без алтернатива. Затова опитите за купуване на гласове и за опорочаване на изборите по какъвто и да е било друг начин ще срещнат нашата категорична съпротива."

И прогнозира напрегната кампания, в която призова да не се замесва служебния кабинет:

"Искам много ясно да заявя. Служебният кабинет подготвя изборите, но не участва в тях. Предстои предизборна кампания,съмнявам се да има човек, който де не е убеден, че тя ще бъде меко казано напрегната. В тази ситуация сме длъжни да останем хладнокръвни от 1вия до последния ден на това правителство."

Главчев даде заявка, че той и министрите му поемат отговорността не само за организация на вота, но и за цялостното управление на държавата до избора на редовен кабинет:

"Държавата няма режим на изчакване. Неотклонно ще сме на работното си място, за да гарантираме спокойната и ефективна работа на институциите в изпълнителната власт."

Служебният външен министър Стефан Димитров обясни, че няма притеснения за финансирането на вота зад граница:

"Нашата оценка към момента е, че получените средства за организацията на изборите в чужбина са достатъчни."

Димитров не изключи напрежение при структурирането на изборните комисии зад граница, но успокои, че ще се справят и с тази задача:

"Сигурно вероятно пак ще има напрежение. Ние сме за това, като МВнР и моята задача е да намалим напрежението."

Димитров съобщи, че вече има създадена работна група "Избори" във външно министерство, която работи по предварително изготвен график.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров спечели доиграването срещу Миомир Кецманович и се готви за втория си мач за деня
Григор Димитров спечели доиграването срещу Миомир Кецманович и се готви за втория си мач за деня
Зам.-директорът на СДВР се припозна в Миро Тигъра, не познава контрабандиста Паскал
Зам.-директорът на СДВР се припозна в Миро Тигъра, не познава контрабандиста Паскал