НОВИНИ

Димитър Илиев: Волейболът е важна тема за нас

Министърът на младежта и спорта проведе работна среща с част от ръководните фактори във волейболната федерация и обеща доброто партньорство между двете институции да продължи

димитър илиев волейболът важна тема нас
bnt avatar logo
от БНТ
19:31, 02.11.2023
Чете се за: 04:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев проведе работна среща с представители на Българска федерация волейбол (БФВ), на която бяха обсъдени важни теми за състоянието и развитието на този спорт у нас.

По покана на БФВ министър Илиев посети днес офиса на федерацията, като се запозна с всички служители. Делегацията от министерството включваше заместник министъра на спорта проф. Даниела Дашева и Емилия Велковска, директор на дирекция "Спорт за високи постижения".

"Поздравление за организацията и структурата, която сте създали. По всичко личи, че тук се работи много. Вие сте добрият пример! Възхищавам се като гледам екипа, който сте събрали тук. Знам колко е трудно това", обърна се министър Илиев се обърна към представителите на БФВ в началото на работната среща.

От името на БФВ участие взеха президентът Любомир Ганев, неговите заместници Петър Кънев и Давид Давидов, както и членовете на Управителния съвет Живко Желев и Станислав Николов. Ганев запозна гостите с цялостната структура на федерацията, с последните промени в устава и в Управителния съвет, с целите на Изпълнителния комитет и отговорниците по ресори, съществуващите комисии и звена, както и спецификата в работата на всяка една от тях.

"От 30 години съм в Управителния съвет на Българска федерация волейбол и мисля, че за първи път министър идва лично на посещение при нас. Благодаря ви за пълната подкрепа, която ни оказвате досега и че винаги се отзовавате на нашите молби за помощ", сподели Петър Кънев.

В работната среща дълго бяха обсъдени проблемите с инфраструктурата в страната и нуждата от център за подготовка и възстановяване на подрастващите национални отбори.

"Ние сме единствената страна на Балканския полуостров, която няма такъв център", посочи Давид Давидов.

"Започваме нова страница и се чувстваме оптимисти. Изпращаме година с много добри резултати при подрастващите национални отбори. Втори сме в Европа след Италия, а в света сме на трето място по резултати", разказа още той.

От друга страна Димитър Илиев увери, че от спортното министерство правят всичко възможно, за да отговорят на нуждите на родните спортни федерации.

Министърът на младежта и спорта подчерта още на няколко пъти, че за него от първостепенно значение е задържането на талантите в мъжкото и женското направление и апелира БФВ да положи усилия за тази цел.

В отговор на това желание представителите на БФВ дадоха много конкретни примери за работата си.

"Силно ограничихме участието на чужденците в НВЛ, за да подпомогнем подрастващите. Ние искаме да дадем възможност на нашите състезатели, сред които и много млади, да се изявяват на най-елитното ниво. Затова приехме правило до 2028 г. всеки клуб да има право да картотекира до 5 чужденци, а само 3 да могат да бъдат едновременно на терен", уточни Живко Желев, който оглавява Национална волейболна лига – мъже.

Накрая членовете на УС на БФВ запознаха представителите на Министерството на младежта и спорта със спортно-състезателния календар за 2024 г., сред които домакинствата на европейско първенство за мъже под 18 години и европейско първенство за жени под 20 години. Също така и намерението България да кандидатства за първото по рода си световно първенство за мъже под 17 години.

Министър Илиев получи покана да присъства на финалите за Купата на България за мъже, които ще се проведат между 4 и 6 януари в София.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евакуираните от Газа български граждани вече са в Кайро
Евакуираните от Газа български граждани вече са в Кайро
Риши Сунак: Световните лидери са отговорни за опасностите от изкуствения интелект
Риши Сунак: Световните лидери са отговорни за опасностите от изкуствения интелект